Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
27 ianuarie 2017, 16:30 Resurse acvatice views 8044
Chișinăul ar putea rămîne fără apă
27 ianuarie 2017, 16:30 Resurse acvatice views 8044

Chișinăul ar putea rămîne fără apă

Intenția ţării vecine de a construi 6 hidrocentrale pe fluviul Nistru va scădea considerabil nivelul apei, fapt ce va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chişinău. Mai mult, acest proces ar putea afecta şi calitatea apei livrate locuitorilor urbei.

Astfel, dat fiind faptul, că cantitatea apei, care ajunge în aval de oraşul Novodnevstrovsk, Ucraina, va fi dozată, riscurile ar putea fi destul de mari. Un alt aspect extrem de periculos este şi faptul, că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, respectiv, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnevstrovsk și de noile hidrocentrale ar putea fi tehnică şi nu potabilă.

Administraţia S.A. „Apă-Canal Chişinău" dă asigurări, că deocamdată, nu există nici un pericol ca locuitorii capitalei să rămînă fără apă la robinete, deoarece, în prezent, nivelul apei fluviului Nistru constituie 9,2 m, proces ce permite livrarea apei la parametrii normali. Menţionăm că, zilnic, sunt distribuiţi peste 200 mii m3 de apă, iar cel mai critic nivel al apei rîului Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioda caniculară.

În scopul soluţionării problemei atestate, specialiştii intreprinderii municipale au elaborat un plan de acţiuni. Astfel, în baza mai multor studii de fezabilitate efectuate anterior, furnizorul de apă propune un şir de măsuri cum ar fi, costruirea mai multor baraje pe Nistru, forarea fântânilor cu izvor local, precum şi identificarea altor surse alternative de apă. De asemenea, la necesitate, se vor majora rezervele de apa din cele 42 de rezervoare de apă din dotare, fiind extinsă extragerea unui volum mai mare de apă din fântânile arteziene.

Subliniem, că Ucraina este ţara, care gestionează bazinul hidraulic al fluviului Nistru, fără să-și coordoneze acțiunile cu Republica Moldova, lucru ce a cauzat inundații în perioada anilor 2008 și 2010, precum și seceta hidrologică din anii 2015–2016.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

apa , Chisinau , Nistru , hidrocentrala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3707 locuitori

Ciuciulea este un sat şi comună din raionul Glodeni. Ciuciulea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Glodeni şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3707 oameni. Satul Ciuciulea a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.