Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 ianuarie 2016, 14:00 Resurse acvatice views 8469
Avertismentul salvatorilor pe timp de iarnă
01 ianuarie 2016, 14:00 Resurse acvatice views 8469

Avertismentul salvatorilor pe timp de iarnă

Salvatorii atenţionează: pescuitul şi plimbatul pe gheaţă este periculos.

Reprezentanții Serviciului Serviciilor Excepționale au simulat astăzi o operațiune de salvare de la înec și au demonstrat cum trebuie acordat primul ajutor medical unei persoane care s-a prăbușit sub gheață.

Simularea s-a desfășurat la doar o săptămână după ce un băiat de cinci ani s-a înecat în satul Recea, raionul Strășeni.

Potrivit scenariului, un băieţel a fugit de la şcoală şi a venit la iaz să se plimbe pe gheaţă. La un moment dat, aceasta s-a spart, iar elevul s-a prăbuşit în apă. O echipă de salvatori a auzit strigătele copilului și i-au acordat primul ajutor.

Un om poate rezista în apa îngheţată cel mult şase minute. După ce este salvată de la înec, victima trebuie dezbrăcată, învelită cu o pătură și să consume băuturi calde pentru a preveni hipotermia.

"Aş vrea să atenţionez părinţii să fie cât mai prudenţi în zilele libere să fie cu ochii pe copii să nu le permită să meargă la bazinele acvatice unde s-a aşezat un strat de gheaţă", a declarat Emil Iaşciuc, şeful Secţiei staţiei de salvare din cadrul DSE.

Potrivit Serviciului Situațiilor Excepționale, cinci persoane s-au înecat în bazinele acvatice din țară de la începutul perioadei reci a anului.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

gheata , resurse acvatice , lacuri , riuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
589 locuitori

Hitreşti este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 589 de oameni. Satul Hitreşti a fost menționat documentar în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.