Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 16816 Vizualizări

Stejarul de 400 ani din Lipcani

Orașul Lipcani este situat în nord-vestul republicii, pe malul rîului Prut, la graniţa cu România. În prezent la Lipcani este amplasat punctul vamal, în apropiere de podul reconstruit peste Prut. În documentele istorice Lipcanii sînt amintiţi pentru prima oară în anul 1429. În prezent numărul populaţiei alcătuieşte aproximativ 5 000 de locuitori.

Dintre atracţiile Lipcanilor trebuie menţionate moşia baronesei Ecaterina von Braun, o biserică catolică restaurată de curînd. În orăşel se află un parc mare, cîndva foarte îngrijit şi foarte confortabil, cu un cinematograf de vară şi cu o estradă. Parcul a fost creat cu suportul moşieresei von Braun.

În adîncul parcului, lîngă estradă, creşte un stejar multisecular, vîrsta lui se estimează a fi aproximativ 400 de ani, înălţimea sa este de 25 m, iar diametrul tulpinii e de 1 m 58 cm. Stejarul a fost inclus în lista monumentelor naturii Moldovei. Vă prezentăm fotografiile lui în cele ce urmează.

Stejar secular− 400 de ani, satul Lipcani, Briceni - album foto

Cuvinte cheie:

natura , copac

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sagaidac

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
370 locuitori

Sagaidac este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 23 km de oraşul Criuleni şi la 31 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 370 de oameni. Satul Sagaidac a fost întemeiat în anul 1910.

Citeşte mai departe