Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 51931 Vizualizări

O călătorie la Telenești (Foto)

Oraşul Teleneşti este unul dintre cele mai vechi din Moldova. Încă D. Cantemir a presupus, că pe locul lui s-a aflat cîndva o aşezare a geto-dacilor, ceea ce a şi fost confirmat prin nenumărate vestigii arheologice: obiecte de uz casnic şi unelte găsite în preajma oraşului.

La începutul secolului al XIX-lea la Teleneşti locuiau aproximativ 4,5 mii de locuitori. Conform datelor anului 2006 la Teleneşti locuiau 8,4 mii de locuitori, iar în total pe teritoriul raionului Teleneşti aproximativ 90 de mii.

Din punct de vedere geografic raionul Teleneşti este situat în centrul ţării şi se mărgineşte cu 4 raioane − Sîngerei, Călăraşi, Orhei şi Făleşti. Caracterul reliefului său este combinat şi ocupă o poziţie medie între stepa de Bălţi şi Platoul Central al Moldovei (Codri), fiind o zonă de silvostepă cu o configuraţie geografică de podiş cu dealuri nu prea înalte, înălţimea medie deasupra nivelului mării nu depăşeşte 100 m. Mai aproape de sud-est pe vîrfurile dealurilor apar păduri, predominant cu stejari şi carpeni, iar relieful are o cantitate mare de povîrnişuri cu pante în direcţia sud şi sud-est. Acest lucru este favorabil pentru cultivarea viţei-de-vie, în special, a soiurilor pentru vin.

Satele raionului sînt foarte pitoreşti, păstrîndu-şi în mare parte fizionomia istorică. Ele sînt situate în văi printre dealuri, dar şi pe pantele lor. În raion se numără 52 de sate, o parte din ele au fost reunite în 12 comune.

În articolul dat am prezentat fotografiile a 5 sate şi a împrejurimilor lor − Codru, Hirişeni, Leuşeni, Văsieni şi Zăicanii Vechi.

 

Telenești - natura și satele - album foto

Cuvinte cheie:

turism , localitati

Comentarii

 (3)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Grinăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
177 locuitori

Grinăuţi este un sat din cadrul comunei Mihălăşeni, raionul Ocniţa. Satul Grinăuți este situat la o distanță de 12 km de orașul Ocnița și la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 177 de oameni. Prima atestare documentară a satului Grinăuți datează din anul 1872.

Citeşte mai departe