Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
29 septembrie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 20972
Izvoarele de la Trifești
29 septembrie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 20972

Izvoarele de la Trifești

Trifeşti este un sat şi comună din raionul Rezina cu o suprafaţă de circa 1.54 kilometri pătraţi și  perimetrul de 5.90 km. Satul Trifești este situat la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 847 de oameni. Satul Trifești este menționat documentar la 1604.

După al doilea război mondial este sediul gospodăriei colective „K.Marx”, specializată în creșterea culturilor tehnice, a cerealelor, viticultură și pomicultură, legumicultură, creșterea anuimalelor. Gospodăria dispunea de 86 de tractoare, 36 combine, 20 de autocamioane . În localitate activau școala de opt ani, biblioteca publică, clubul, atelierul de deservire socială, oficiul poștal grădinița de copii, magazine.

Pe teritoriul localității este amplasat un complex de cinci izvoare cu valoare de unicat. În anul 2006 au fost realizate lucrări de amenajare a acestui complex, precum și de asfaltare a drumului de acces în localitate cu lungimea de 2 km 400 m, renovarea oficiului poștal și a rețelelor de telecomunicații, demolarea unor cladiri din preajma complexului de izvoare și amenajarea acestor terenuri de pamînt, deschiderea unei grădinițe de copii etc.

La 30 iulie 2010 în satul Trifești au fost sfințite noile Sfinte Cruci care vor fi înălțate pe biserica cu hramul „Minunea Sfîntului Arhanghel Mihail”.

Cuvinte cheie:

izvor , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
71 locuitori

Rogojeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei face parte și loc. stația de cale ferată Rogojeni. Satul Rogojeni se află la o distanță de 35 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 71 de oameni. Prima atestare documentară a satului Rogojeni datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.