Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
16 iunie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 40531
16 iunie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 40531

O călătorie la Naslavcea – extremitatea nordică a Moldovei

Naslavcea este un sat în raionul Ocniţa, situat pe malul drept al Nistrului. Lîngă satul Naslavcea se află cel mai de nord punct al Moldovei. De la satul Bîrnova pînă la Naslavcea se întinde o rîpă adîncă. Teritoriile care includ ruptura tectonică la nord de Naslavcea cu suprafaţa de 82 de hectare şi sectorul cu maluri abrupte ale rîului Nistru cu suprafaţa de 308 de hectare dintre satele Lencăuţi şi Naslavcea sînt protejate.

Satul Naslavcea este situat pe dealuri pitoreşti şi creează impresia unui adevărat sat de munte. Pe malul stîng al pîrîului Chisarău, la un kilometru de gura lui se află rîpa numită Karpov Iar, monument paleontologic (în profilul geologic al rîpii putem vedea şisturi negre de fosforit ieştite în afară, lutişuri şistoase, subţiri cu amprente de peşti sarmaţieni şi de plante). Pe această porţiune, principala atracţie turistică o reprezintă locurile pitoreşti. Pînă în prezent, în sat funcţionează Biserica Adormirii Maicii Domnului, construită încă în anul 1905, care activează mai mult de un secol. La doi kilometri de biserică se află peşterile Nagoreni. În trecut acestea adăposteau localnicii în timpul invaziilor tătarilor.

Pe malul opus al rîului Nistru, în Ucraina, se află renumita mănăstire în stîncă de la Leadovo. În apropierea satului Naslavcea se află o carieră de piatră inundată şi Hidrocentrala 2 (Ucraina).

În centrul satului se află monumentul dedicat jertfelor răscoalei de la Hotin din anul 1919.

Naslavcea - album foto

Cuvinte cheie:

calatorie , turism , natura , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9801 locuitori

Donduşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Donduşeni. Amplasat în vecinătatea căii ferate Bălţi-Ocniţa, oraşul Donduşeni este situat la 211 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9801 de locuitori. Apariţia oraşului Donduşeni este legată de construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, finalizată în anul 1893. Odată cu începutul circulaţiei trenurilor pe calea ferată nou construită,  este înfiinţată staţia de cale ferată Donduşeni, pe lîngă care crescu o localitate, înregistrată în 1897 ca unitate administrativă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.