Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 noiembrie 2015, 14:50 Natura şi turismul views 14668
Descoperire fantastică într-o peşteră din România
Foto: antena3.ro
01 noiembrie 2015, 14:50 Natura şi turismul views 14668

Descoperire fantastică într-o peşteră din România

Situată în sud vestul Munților Rodnei, situată la o mie de metri altitudine, Peștera Tăușoarelor fascinează prin aerul misterios pe care îl are. Zecile de galerii dar și cele patru rîuri, care apar și dispar din aceste galerii, au trezit interesul speologilor.

Peștera a fost descoperită în 1955. În 1967, un învățător din zonă, intrînd în peșteră a descoperit într-o cavernă numită Sala Ursului, trei nișe cu diametrul de 15 centimetri, dispuse sub forma unui triunghi cu baza în sus. Prin una dintre aceste nișe se putea trece într-o altă galerie. Învățătorul a acoperit cu pietre aceste nișe, pentru a nu fi descoperite de alte persoane și în 1978, a scris o carte despre întîmplarea din peșteră. Din păcate învățătorul a murit pînă să publice cartea, iar manuscrisul a ars într-un incendiu care a avut loc în casa sa.

Mai tîrziu, speologii au descoperit schelete de urși din două specii diferite care au conviețuit împreună. Totuși, acest lucru contravine studiilor efectuate de către antropologi, cele două specii de urși au trăit la milioane de ani distanță. Oasele erau așezate circular, fiind exclusă posibilitatea ca acestea să nu fie așezate de către cineva în acest scop. O altă descoperire a fost făcută în așa numita sala a bilelor. Pe sol dar și pe pereții peșterii există niște bile, care dacă sunt ascultate, emană niște murmure ca un sunet de muzică.

Speologii spun că dacă te apropii de aceste bile se aud sunete, voci de bărbați , femei dar și de copii, iar cei mai mulţi care le-au văzut contestă originea lor terestră: "Este imposibil ca nişte oameni să fi adus asta aici".

Sursa: www.antena3.ro

Cuvinte cheie:

Romania , pestera , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1662
Populația:
1295 locuitori

Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.