Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 10730 Vizualizări

Rîpa Rudi de la Naslavcea – un monument al naturii (Foto)


Aceasta rîpă este situată puţin mai aproape de satul Naslavcea și se uneşte, practic, cu Rîpă lui Carp (Carpov Iar). Spre deosebire de aceasta din urmă, Rîpa Rudi este de aproximativ 1,5 ori mai scurtă, lungimea acesteia este de 800 m, iar diferenţele de nivel ale înălţimii ei alcătuiesc circa 114 de m. Dacă ar fi să o comparăm cu Rîpa lui Carp, vom vedea că Rîpa Rudi este mult mai abruptă, dar şi mai sinuoasă, adîncimea acesteia, fiind pe alocuri de 40-50 m. Rîpă este şi mai dens împădurită cu arbuşti şi cu lăstăret, iar pe vîrfurile pantelor ei, printre arbuştii spinoşi şi denşi, nu este deloc chip să-ţi croieşti drum.

În rîpa și pe panta abruptă, de sus, se văd dezgolite calcarele sarmatice inferioare, conglomeratele tortoniene bazale, calcarele marnoase cretacice și, practic, întreg complexul de depuneri vendiene ‒ șisturile negre, șisturile marnoase, gresii. Pe platoul dintre Rîpa lui Carp și Rîpa Rudi au fost depistate numeroase vestigii, printre ele ‒ unelte de lucru ale omului din Epoca de Piatră. (Din cartea de V. Verina „Monumente ale naturii din Moldova").

Întreaga parte de jos a defileului este formată din șisturi argiloase, iar odată ce urci pe cursul pîrîului, care curge aici, acestea le cedează locul marnelor și calcarelor. Din cauza împăduririi mult prea dense cu arbori tineri și arbuști este foarte dificil de fotografiat pe aici. Numai în partea ei centrală, la fundul rîpii există spații deschise. Aici, ca și în Rîpa lui Carp, fundul rîpii este presărat cu bolovani de calcar uriași, pe care a crescut un strat gros şi dens de mușchi. Pe alocuri se pot vedea trunchiurile copacilor daţi jos de aceştia.

Pîrîul, care curgea cîndva pe la fundul văii, în prezent a secat, pentru că izvorul, care-l alimenta a fost redirecţionat să curgă printr-o ţeavă, care alimentează cu apă una dintre gospodăriile din valea rîului Cosărău.

Din vîrful pantei stîngi se deschide un peisaj impresionant spre valea rîului Cosărău şi partea de jos a satului. De aici versantul drept al văii se vede foarte bine, cu conductele de apă și terasamentul de cale ferată. Pe versantul drept creşte o pădure de pin.

Călătoria noastră a avut loc la sfîrșitul lunii octombrie 2013, cînd culoarea verde cedează locul nuanţelor de ocru și auriu, care se atenuează tot mai mult, ceea ce creează o stare de spirit specială. Am călătorit însă prin aceste locuri şi primăvara, și vara, de aceea vă putem spune cu încredere că peisajele din Naslavcea sînt minunate, în orice zi şi anotimp. Mai mult decît atît, trebuie să le vedeţi dvs. înşivă, pentru că nici cele mai reuşite fotografii nu vă pot transmite tot farmecul acestor locuri de neuitat.

Astfel, încît fotografiile prezentate de către noi, sînt doar un motiv în plus să veniţi aici și să vedeţi frumuseţea acestor locuri cu proprii dvs. ochi.

 

Rîpa Rudi (Rudîi Iar), Naslavcea ‒ album foto

Cuvinte cheie:

turism , natura , Moldova , localitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Frumuşica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
859 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Chioselia Mare, raionul Cahul. Localitatea Frumușica este situată la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 859 de oameni. Localitatea Frumușica a fost menţionată documentar în anul 1817.

Citeşte mai departe