Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
05 ianuarie 2019, 16:50 Sărbători şi obiceiuri views 16221
Mîine seara în biserici se oficiază ceasurile împărătești
05 ianuarie 2019, 16:50 Sărbători şi obiceiuri views 16221

Mîine seara în biserici se oficiază ceasurile împărătești

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 7 ianuarie Nașterea Domnului Iisus Hristos sau Crăciunul pe stil vechi. În ajun, dar și în ziua cînd se aduce aminte de Nașterea Mîntuitorului de către Fecioara Maria și de aducerea primelor daruri de către magi și închinarea lor, în biserici se oficiază o rînduială de slujbe mai deosebite.

În ajun se oficiază așa-numitele ceasuri împărătești, care sînt urmate de Liturghia Sfîntului Vasile cel Mare, iar apoi, după rînduială, se oficiază slujba de seară, privegherea, utrenia și liturghia de ziua Nașterii Domnului. În unele biserici liturghia se face noaptea, ca de Paști, iar în altele dimineața. Preoții spun că și cîntările sînt deosebite, acestea proslăvesc și laudă Nașterea lui Iisus Hristos. După slujba dedicată Nașterii Domnului, în biserici se cîntă colinde de sărbătoare, după care cete de colindători merg din casă în casă pentru a vesti Crăciunul.

De Crăciun creștinii care au postit se pot împărtăși și este dezlegare la orice fel de mîncăruri. Gospodinele pun pe masă sarmale, cozonac, dar și colăcei special copți pentru această zi. Pînă de Bobotează, se mai ține post în ziua de luni, miercuri și vineri.

A doua zi de Crăciun, pe 8 ianuarie, este prăznuit Soborul Născătoarei de Dumnezeu. Iar pe 9 ianuarie se pomenește Sfîntul Apostol, Întîiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Crăciunul , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
32 locuitori

Batîc este un sat din cadrul comunei Geamăna, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 32 de oameni. Satul Batîc a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.