Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
12 aprilie 2018, 11:35 Sărbători şi obiceiuri views 44117
12 aprilie 2018, 11:35 Sărbători şi obiceiuri views 44117

Cum se face semnul crucii?

În biserică, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun vedem mereu oameni care se închină. Chiar daca suntem în plină Săptămînă Mare, iar catolicii tocmai au sărbătorit Paştele, trebuie precizat, încă de la început, că diferenţele de uz în modul de a se face semnul crucii au constituit, printre altele, de-a lungul timpului, un punct de dezacord între Bise rica ortodoxa si cea catolica, dar pînă la urma credinţa a învins!

Indiferent cum se săvîrşeşte acesta, important este să fii credincios cu adevărat, din suflet, şi să faci correct semnul crucii.
 
De altfel, bisericile ortodoxe prezintă diferenţe atît de însemnate încît, dupa felul de a se închina, se poate, recunoaşte naţionalitatea credincioşilor.

Un semn mare al crucii însoţit de o plecăciune adîncă făcut de ruşi diferă, de exemplu, de semnul crucii mic făcut de-a lungul pieptului, încheiat cu o lovitură tot pe piept, al grecilor, tot atît de mult cît amîndouă diferă de modul de închinare romano-catolic, cu palma deschisă, de la stînga la dreapta.
 
Niciun credincios nu-şi imaginează ortodoxia fără de Sfînta Cruce a Domnului Dumnezeu şi Mîntuitorului Iisus Hristos. Creştinismul nu s-ar putea identifica pe sine însuşi, fără de Crucea pe care a pătimit Domnul.

Orice rugăciune, orice lucru, orice mişcare din viaţa noastră trebuie să se înceapă cu Sfînta Cruce:
- Cînd ne trezim dimineaţa şi dorim să începem sfînta rugăciune;
- Înainte şi după masă;
- Înainte de a ieşi din casă;
- La începerea şi la sfîrşirea oricărui lucru;
- Cînd trecem pe lîngă o biserică;
- Cînd ne simţim rău şi invocăm ajutorul lui Dumnezeu;
- Cînd mărturisim, înaintea lui Dumnezeu;
- Cînd intrăm în biserică şi cînd ieşim, în timpul serviciului divin din biserică;
- Seara înainte şi după rugăciunile de seară.

Ce însemnăm cu Sfînta Cruce?
- Bucatele care urmează să le mănînce;
- Drumul, înainte de plecare;
- Perna şi pereţii casei înainte de culcare şi desigur pe sine însuşi şi pe copiii săi;

Cum se face corect semnul crucii

Important este modul în care noi facem semnul Sfintei Cruci! Unii creştini, făcîndu-şi alehamite Cruce, nu fac decît să batjocorească Crucea Domnului, iar prin aceasta aduce bucurie diavolului. De asemeni, trebuie de ştiut că făcîndu-ne în bătaie de joc Semnul Sfintei Cruci, nu o folosim ca armă împotriva diavolului, dimpotrivă spre osîndire. Ea, făcută în bătaie de joc nu poate mîntui.

 

   

Cuvinte cheie:

tradiții , Obicei , biserica , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
557 locuitori

Bahu este un sat din cadrul comunei Săseni, raionul Călăraşi. Satul Bahu se află în valea rîulețului Bahu, afluent stîng al rîului Cula, la distanţa de 40 km de orașul Călăraşi și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 557 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.