Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri

eye 7496 Vizualizări

Creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului


Creștinii ortodocși prăznuiesc joi, 17 mai, Înălțarea la cer a Mîntuitorului Iisus Hristos, sărbătoare cunoscută în popor ca și Ispasul. Înălțarea Domnului, care face parte din cele 12 sărbători domnești ale anului, este marcată la 40 de zile de la Învierea Domnului.

Parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva" din Ialoveni, Oleg Ursu, a declarat pentru IPN că anume Hristos a prorocit că se va înălța acolo de unde a și venit, iar la 40 de zile după Înviere și-a luat ucenicii, a mers pe munte și s-a ridicat la cer.

Dimineață se face Sfânta Liturghie. Creștinii se salută cu: „Hristos s-a Înălțat"! Și răspund cu: „Adevărat s-a Înălțat"!

Parohul a spus că în fiecare zi, dar mai ales de sărbători, creștinii trebuie să se roage și să aducă slavă Domnului. Enoriașii sunt îndemnați să cinstească sărbătoarea, dar să nu o transforme în prilej de chef. Să-i înțeleagă adevăratul rost.

Tradiția de a se saluta cu „Hristos s-a Înălțat" și „Adevărat s-a Înălțat" diferă de la regiune la regiune. În unele localități creștinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar și zece zile. Ca și în ziua Învierii, pe masă se pun ouă roșii și pască.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , religie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pivniceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
728 locuitori

Pivniceni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Pivniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Dondușeni și la 234 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Pivniceni a fost menționat documentar în anul 1859.

Citeşte mai departe