Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cinematografia

eye 3456 Vizualizări

A fost instituit Centrul Național al Cinematografiei


Executivul în exerciţiu a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, hotărîrea privind punerea în aplicare a Legii Cinematografiei, ce prevede crearea Centrului Național al Cinematografiei, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Centrul va fi o instituţie publică, subordonată Ministerului Culturii, care va avea misiunea de a implementa politicile statului în domeniul cinematografiei, de monitorizare și supraveghere a punerii în aplicare a cadrului legal în domeniu.

Finanțarea instituției va fi efectuată din surse bugetare și surse proprii, iar bugetul va fi utilizat pentru organizarea festivalurilor și evenimentelor cinematografice în Republica Moldova, participarea filmelor autohtone și a cineaștilor la festivalurile internaționale, dezvoltarea proiectelor cinematografice și producția filmelor de toate genurile.

Tot astăzi, au fost aprobate modificări la structura aparatului central al Ministerului Culturii, ce prevăd inclusiv majorarea efectivului-limită de la 46 la 52 de unităţi. Suplinirea se va realiza prin micșorarea cu 6 unități a personalului Bibliotecii Naționale și va permite crearea unei subdiviziuni noi din cadrul Ministerului Culturii, Serviciului investiţii capitale.

Necesitatea instituirii noului serviciu a apărut în contextul existenţei permanente a dificultăţilor în activitatea investiţională și lipsa resurselor umane specializate în monitorizarea și gestionarea celor 60 de bunuri imobiliare din subordinea Ministerului Culturii, care reprezintă proprietatea statului.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hădărăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Citeşte mai departe