Ultimele ştiri -
Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Bucătăria

eye 4662 Vizualizări

REŢETA ZILEI: Carne de porc împănată cu legume şi înăbuşită

Mod de preparare:

Carnea se spală, se usucă şi se curăţă de pieliţe şi tendoane. De-a lungul fibrelor se fac tăieturi şi se împănează cu legume (morcovi, pătrunjel şi usturoi), tăiate druguleţi. Carnea împănată se sărează, se pipărează şi se prăjeşte într-un ceaun cu untură pînă se rumeneşte. Ceapa, rădăcinile şi ardeii se taie măşcat, se prăjesc împreună cu carnea. Se adaugă apă sau bulion (2/3 de la volumul cărnii), pastă de roşii, se sărează. Se înăbuşă cu capac la foc încet pînă este gata. Se prepară un sos din zeama care s-a format la înăbuşirea cărnii. 

Prepararea sosului:

Varianta 1:  Se scot din ceaun legumele înăbuşite şi se mărunţesc în blender sau se dau prin sită, se adaugă făina prăjită şi diluată cu bulion, vinul fiert şi zeama lăsată de carne. Se fierbe pînă scade. 

Varianta 2: Ciupercile se taie şi se prăjesc. Se adaugă ceapă prăjită, roşiile curăţate de pieliţă, de seminţe şi tăiate cuburi mici, se toarnă vin alb sec, se amestecă şi se încălzeşte, apoi se adaugă sosul preparat ca în varianta 1 şi se fierbe 5-10 minute. La urmă se adaugă unt şi verdeaţă.

Carnea se serveşte tăiată felii, de-a curmezişul. Sosul fierbinte se serveşte separat.

Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc (jambon sau piept),
  • 2 morcovi,
  • 1 rădăcină pătrunjel,
  • ½ rădăcină de țelină,
  • 3-4 cepe,
  • 1-2 căţei de usturoi,
  • 2 ardei graşi,
  • 3 linguri ulei sau untură topită,
  • 1 lingură făină de grîu,
  • 1 lingură pastă de roşii sau 2-3 roşii,
  • 1 lingură unt,
  • 6-8 ciuperci proaspete (mînătărci sau shampignons),
  • ¼ pahar vin,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 1 lingură verdeaţă tăiată.

Cuvinte cheie:

alimentatie , reteta , bucataria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Lipoveni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1440 locuitori

Lipoveni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Munteni, Schinoşica și Lipoveni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1440 de oameni. Satul Lipoveni a fost menționat documentar în anul 1899.

Citeşte mai departe