Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Bucătăria

eye 19016 Vizualizări

REŢETA ZILEI: Zeamă de găină cu tăieţei de casă şi ciuperci


Mod de preparare:

Găina se pune în apă rece şi se fierbe pînă este gata, îndepărtîndu-se spuma şi grăsimea. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gata, în bulion se pun sarea şi legumele (tăiate de-a lungul şi rumenite  puţin în tigaie fără ulei). Găina fiartă se scoate şi se taie bucăţi, bulionul se strecoară. Morcovul şi pătrunjelul se taie fidea, apoi se prăjesc puţin la foc încet. Tăieţeii şi ciupercile se fierb separat. Ciupercile se taie fidea şi se prăjesc în unt. Bulionul de ciuperci se toarnă în zeama clocotindă, se adaugă legumele prăjite, se mai fierbe 10-15 minute. Apoi se adaugă ciupercile prăjite, tăieţeii şi se fierbe pînă este gata. Borşul acru fiert sau sarea de lămîie dizolvată se adaugă la sfîrşit. Se condimentează cu sare, piper, foi de dafin, cimbru.

Prepararea tăieţeilor: Făina se amestecă cu ouăle şi sarea dizolvată în apă. Se frământă un aluat tare, se acoperă cu un şerveţel de pînză pentru 20-30 minute, ca să se întindă mai bine. Pe masa presărată cu faină se întind câteva foi subţiri, se lasă să se usuce timp de 10-20 minute. Se taie fîşii cu lăţimea de 4-5 cm, care, la rândul lor, se taie de-a latul în şuviţe subţiri. Se pune în farfurii carnea de găină, se toarnă supa, se adaugă smîntînă, verdeaţă şi se serveşte.

Ingrediente:

•    6 pahare apă,
•    ½ găină,
•    400 g ciuperci proaspete,
•    1 morcov,
•    ½ rădăcină pătrunjel,
•    1 ceapă,
•    2 linguri de unt,
•    2 pahare de borş acru sau un pic de sare de lămîie,
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    foi de dafin,
•    2 linguri verdeaţă tăiată,
•    ½ pahar smîntînă.

Pentru tăieţei:
•    1 pahar făină de grâu,
•    2 ouă,
•    ½ pahar apă,
•    sare.

Cuvinte cheie:

alimentatie , bucataria , reteta

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mîrzaci

Statut:
Sat
Prima atestare:
1763
Populația:
611 locuitori

Mîrzaci este un sat din cadrul comunei Mîrzeşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Satul Mîrzaci a fost menționat documentar în anul 1763.

Citeşte mai departe