Mergi spre compartimentul: Bucătăria
11 aprilie 2023, 13:05 Bucătăria views 31488
11 aprilie 2023, 13:05 Bucătăria views 31488

Bucate de post la moldoveni

În zilele de post, sub influenţa religiei şi a datinilor străvechi se posteşte. Dintre toate posturile, postul Crăciunului, şi mai ales, Postul Mare sau Postul Paştelui sînt  ţinute în special, de majoritatea moldovenilor.

Pe timpuri chiar vasele în care a fost mîncarea de frupt, erau ocolite în timpul postului. Gospodinele de la ţară aveau un alt rînd de vase special pentru prepararea mîncărurilor de post, tradiție care  practic astăzi nu se respectă cu strictețe, decît la mănăstiri.

În timpul posturilor se înregistrează restricţie a produselor alimentare animaliere, lipsa grăsimilor animale, trecerea la anumite uleiuri şi produse vegetale în pregătirea mîncărurilor. Pe timpuri la prepararea mîncărurilor se utiliza „uleiul de bostan”, „uleiul de cînepă”, „uleiul de nucă”, iar mai tîrziu uleiul de floarea–soarelui. Astăzi se foloseşte uleiul de floarea–soarelui, uleiul de porumb şi cel de măsline. Dacă uleiul de floarea–soarelui este prelucrat şi la oloiniţele din sat, atunci cel de porumb şi măsline sînt numai procurate.

În zilele de post, îndeosebi hrana populaţiei rurale constă din feluri de mîncăruri de sec.

Moldovenii ca nimeni alţii au păstrat un număr mare de verdeţuri care au supravieţuit în mare parte în tradiţia populară. De o deosebită valoare se bucură tradiţionalele bucate din legume: salate, tocane, ghiveciuri, ciorbe, supe, cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Rețete de post:

1. Gustări reci

2. Bucate din legume

3. Bucate din porumb

Cuvinte cheie:

post , bucatele

Comentarii

 (2)
  • #2 Carmen Răspunde Citează selecţia
    Odata ce am intrat in vara si apar tot mai multe legume putem uita de carne si sa o dam tot cu zarzavaturi. Mai ales ca prepararea nu este chiar complicata.
  • #1 Spero Răspunde Citează selecţia
     Da bucatele de post sint foarte gustoase, iar daca tinem posturile lasam organismul sa se purifice...la fel ca si sufletul...
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1837
Populația:
1476 locuitori

Alexăndreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Heciul Vechi, Țipletești, Țiplești, Alexăndreni, Grigorești. Localitatea este situată pe malul stîng al rîului Răut, la 46 km de oraşul Sîngerei şi la 148 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Alexăndreni a fost întemeiat în anul 1837.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.