Mergi spre compartimentul: Costumul popular
22 iunie 2015, 17:44 Costumul popular views 13415
Fotoreportaj de la Ziua Iei
22 iunie 2015, 17:44 Costumul popular views 13415

Fotoreportaj de la Ziua Iei

La Chișinău, în pavilionul Centrului Expozițional MoldExpo,a avut loc cea de-a V-ea ediţie a Zilei Ieibluza femeiască naţională tradiţională brodată. Această expoziție se transformătreptat într-o adevărată sărbătoare la care vin cu bucuriechișinăuienii. În acest an au participat activ la expoziție meşteri populari din România, meşteri ai broderiei ucrainene „vîşivanka", reprezentaţi ai Comunităţii Ucrainene în Republica Moldova. Din păcate, nu am observat ca la sărbătoare să ia parte nici meşteri ai Comunităţii Bulgare, dar nici din Găgăuzia.

În schimb, în pavilionul №2 al MoldExpo s-au adunat o mulţime de celebrităţi, au sosit ansambluri de muzică populară precum: "Plăieşii" sub conducerea lui Nicolae Gribincea etc. Am întîlnit-o aici şi pe Geta Burlacu, Ioana Căpraru, Valentina Cojocaru, Maria Iliuţ. Dar cei mai importanţi participanți au fost, desigur, meşterii populari, mai bine-zis, meşteriţele-brodeze, în frunte cu cea mai vestită dintre ele – Maria Cristea, care a creat renumitul brand şi minunatele modele de ii moldoveneşti.

Ziua Iei a fost organizată sub patronatul primei doamne a Republicii Moldova, a Dnei Timofti. Expoziția a fost vizitată de Ministrul Culturii Monica Babuc, bașcanul Autonomiei Găgăuziei Irina Vlah, reprezentantele corpului diplomatic, a mai multor ambasadele acreditate la Chișinău. Însă majoritatea vizitatorilor au fost simpli locuitorii ai Chişinăului. Ei au venit cu familiile, unii chiar cu bebeluşi. Apropo, pentru copii a fost organizat un colţişor special, unde ei, aşezaţi la mese, au avut posibilitatea să deseneze propria versiune a ornamentului pentru iei, dar şi să coloreze cu cariocile modele gata scoase la tipar.

În centrul sălii a fost instalată scena, pe care urcau oaspeții, persoanele oficiale și numeroşi interpreți de muzică populară și colective de dansatori. Mulți dintre vizitatorii expoziţiei au avut unscop foarte concret să procure pentru sine şi copiii săi cîte o ie de sărbătoare originală. Pentru acei care au venit la sărbătoare, îmbrăcaţi în ii, a fost organizat un concurs special cu premiioriginale. Din păcate, nu am așteptat finalizarea acestuia. Pentru a vă transmite şi dvs. cel puțin o parte din impresiile noastre vă oferimun album foto nu foarte mare de la acest eveniment memorabil.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1628
Populația:
1509 locuitori

Schineni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Schineni și Schinenii Noi. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1509 oameni. Satul Schineni a fost menționat documentar în anul 1628.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.