Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 36066 Vizualizări

Creștinii îl serbează azi pe Sf. Nicolae de Vară

Denumirea sărbătorii în calendarul creștin ortodox este Aducerea moaștelor Sf. Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în orașul Bari (9/22 mai), iar în calendarul popular sărbătoarea poartă denumirea Sf. Nicolae de Vară.

Acest sfînt este numit în popor diferit: ‒ Sf. Nicolae (ori Nicolae Făcătorul de minuni), Sîn Nicoară, pe cînd în calendarul ortodox – Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei din Lichia. Antroponimul Nicolae provine din grecescul Nicolaos (compus din cuvintele niкe – victorie și laos – popor, însemnînd „învingător de popor”, fiind unul dintre cele mai îndrăgite și mai răspîndite nume în antichitate, obicei păstrat pînă în zilele noastre.

Sf. Nicolae posedă calități şi îndeplineşte funcții pe care este greu, uneori, să le atribui în mod cert fie stratului păgîn, fie celui creștin.

De era precreștină pare să țină următoarele calități și funcții importante ale Sf. Nicolae: credințele, că el dirijează soarele, aduce iarna prin părțile noastre.

Conform tradiției creștine, viața și faptele Sf. Nicolae au o istorie lungă, interesantă și povățuitoare. Se afirmă că s-a născut în jurul anului 280 d. Hr. în familia creștinilor Teofan și Nona – oameni bogați, în localitatea Patara, reg. Lichia, Asia Mică (pe atunci provincie a Imperiului Roman de Răsărit; astăzi regiunea se află în sud-estul Turciei). Se zice, că Nicolae făcea minuni chiar din primele zile ale vieții sale. Cînd s-a maturizat, învia morți, îi ajuta pe sărmani, fapt pentru care a fost canonizat. După moartea părinților, Nicolae la vîrsta de 18 ani, a moștenit o avere considerabilă, pe care a împărţit-o sărmanilor. A plecat apoi la Ierusalim, unde a devenit preot creștin.

Se spune că pe cînd începuseră persecuțiile împotriva creștinilor, împreună cu mulţi alții a fost întemniţat și Sf. Nicolae. Atunci cînd împărat al Imperiului Roman a devenit Constantin cel Mare și deținuții au fost eliberați, Sf. Nicolae a plecat în or. Mira, care se afla în aceeași regiune (Lichia), unde s-a născut. După moartea arhiepiscopului din Mira, Sf. Nicolae a ocupat funcția acestuia, slujind cu bună credință mai bine de 50 de ani.

Numărul și varietatea faptelor bune săvîrșite de Sf. Nicolae este impunătoare. A salvat de la moarte trei bărbați năpăstuiți pe nedrept, a înviat cîțiva marinari. Popularitatea pe care a cîștigat-o Sf. Nicolae în mijlocul credincioșilor a făcut să fie declarat și patron al marinarilor, al pescarilor, negustorilor, mai era şi un mare ajutor pentru copii orfani, binefăcător al tuturor.

Devenind un sfînt foarte popular, datorită bunătății, blîndeții sale, Sf. Nicolae este confundat cu unul dintre cei mai populari sfinţi, acel personaj mitico-folcloric asemănător cu patronul sărbătorii principale din aceiași lună – Nașterea Domnului. Este vorba, evident, de Moș Crăciun. Unii cercetători susțin, nu fără a le da dreptate, că Sf. Nicolae a fost chiar prototipul, modelul imaginii lui Moș Crăciun.

Sf. Nicolae s-a stins din viață la 6 decembrie în anul 342. Moaștele lui au fost mutate din Mira la Bari (în Italia) în 1087.

Sf. Nicolae este sărbătorit de două ori pe an: la 6/9 Decembrie (în ziua cînd a murit sfîntul) – zi numită în popor Sf. Nicolae de Iarnă și la 9/22 mai, sărbătoare căreia în popor i se mai zice ‒ Sf. Nicolae de Vară, iar conform termenilor bisericeşti – Aducerea Moaștelor Sf. Ierarh Nicolae (din Mira la Bari).

În prezent aceste două sărbători închinate Sf. Nicolae sînt prăznuite în satele noastre, respectîndu-se toate obiceiurile, în special în acele sate, în care hramul bisericii îl are ca patron pe Sf. Nicolae. În aceste zile este sărbătorit și hramul localității. Dimineaţa se duc la biserică, apoi fac mese de pomenire. După masă se face horă sau Joc în centrul satului, oamenii se duc unii la alţii în ospeţie.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , religie , Moldova

Comentarii

 (11)
 • #9 imessage
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #8 emuparadise
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #8 kingroot
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #7 James
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #6 Alex
  Ce comun pot avea "crestii ortodocsi" invocati de autorul articolului cu superstitiile pagane? Un diletantism si un prost gust fara limite. Chiar atat de prost stam cu cultura generala si cu religia? Fara amalgame oare nu e posibil? play run 3 unblocked game!
 • #5 James
  You will get out of a high-performance router without the Best Wood Router Reviews 2017 - Buying Guide also a clear sub-base, the device provides maximum presence throughout each procedure.
 • #4 ankit
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #4 sidd
  For the best player on the single player texttwist.online game for the text twist 2 play online.
 • #3 nuhez
  You could use keywords such as myloweslife, lowe's, . loweslife the heading that says, Are you a previous staff member. 
 • #2 warner
  the user will certainly be chatting in Facetime Click Here choose the person in the contacts list with which he intends to conversation 
 • #1 Mark
  you are not misheard it! All paid applications totally free. Tutu Helper set up in your android device absolutely free. 

Localităţile Moldovei şi diasporei

Tănătari

Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2868 locuitori

Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.

Citeşte mai departe