Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 6705 Vizualizări

Nina Vodă – o viaţă trăită la „Luceafărul”

Actriţa de teatru şi film Nina Vodă-Mocreac s-a născut la 5 mai 1937 în satul Vadul-lui-Leca, raionul Teleneşti. A absolvit şcoala teatrală „B. Şciukin” de la Moscova (1960). A lucrat actriţă la teatrul „Luceafărul” din ziua fondării acestuia. Cariera de actriţă de film şi-a început-o în anul 1964.

Artei sale actoricești îi este proprie o notă personală pronunţată. În rolul Artinei din „Păsările tinereţii noastre” de I.Druţă dă dovadă de un dramatism aspru, cu adînci implicaţii umane. Orice rol nou al actriţei păstrează căldura tonului confesiv, activitatea sa înscriindu-se în profilul artistic al teatrului „Luceafărul”.

Galeria de roluri interpretate de Nina Vodă-Mocreac este foarte diversă: Arcadina și Mașa în „Pescărușul” și „Trei surori” de A.Cehov; Sofia și Kruglova în „Nevolnicele” și „Banii sînt ochii dracului” de A.Ostrovskii, Marmeladova în „Alexei Caramazov” după F. Dostoevskii. Actriţa a evoluat în piesele semnate de M. Gorkii, L. Deleanu, A. Busuioc, I. Podoleanu etc.

Nina Vodă-Mocreac este decorată cu Оrdenul „Insina de onoare” (1976), аrtista emerită a RSSM (1981), iar în 1991 i se conferă titlul onorific „Artistă a poporului”.

Cuvinte cheie:

personalitati

Comentarii

 (1)
  • #1 leilei
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Voinova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1705 locuitori

Voinova este un sat şi comună din raionul StrăşeniVoinova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1705 oameni. Satul Voinova a fost menționat documentar în anul 1436.

Citeşte mai departe