Mergi spre compartimentul: Cultura
17 octombrie 2021, 12:30 Cultura views 2047
Eugen Doga: Mirosul Patriei
17 octombrie 2021, 12:30 Cultura views 2047

Eugen Doga: Mirosul Patriei

Remarcabilul compozitor moldovean și-a împărtășit dorul de patrie pe pagina sa de Facebook. În postare, Eugen Doga descrie o plimbare obișnuită prin Parcul Krîlațkie Holma din Moscova.

Compozitorul menționează că de cîteva decenii se plimbă prin aceste locuri, unde există grădini perfect păstrate cu cireșe, măr, pere, prune. Cu toate acestea, potrivit lui, minunile naturii înconjurătoare pentru el nu pot fi comparate cu aromele parfumate ale plantelor și fructelor care au crescut odată la el acasă, la Chișinău.

"Desigur, vroiam să încerc totul, așa că am urmăream aceste plante de la începutul primăverii pînă la coacere și îmi făceam griji cînd cineva le jignea și le rupea ramurile. Cînd fructele se coceau, dacă reușeau, le gustam, dar ele nu întotdeauna corespundeau așteptărilor mele, pentru că fructele moldovenești mi se păreau mai gustoase și mai dulci. Și coacerea aici avea loc mult mai tîrziu. Chiar și menta nu este la fel de parfumată ca cea care crește lîngă casa mea din Chișinău. Se pare că în Moscova este mai puțin soare. Și aerul este diferit, mai umed, mai poluat..."

Amintindu-și de satul său, Eugen Doga spune că a primit primele lecții de dragoste pentru natură încă în copilărie, cînd trăia în Moldova. Se pare că de acolo compozitorul talentat a obținut dragostea pentru tot ce e viu.

"Aici, la Moscova, erau mai puține albine, dar oricum zburau și mă duceau înapoi în acea copilărie îndepărtată, în satul meu natal, unde am primit primele mele lecții de la natură".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Eugen Doga , Patria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2008
Populația:
298 locuitori

Schinoasa este un sat din comuna Țibirica, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Călăraşi și la 60 km de Chișinău. Satul Schinoasa are 298 de locuitori. Localitatea a fost inclusă în Registrul localităților R. Moldova în anul 2008.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.