Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 341 Vizualizări

Școala de Arte „Alexei Stîrcea” aniversează 55 de ani de la fondare


Secretarul de stat în domeniul culturii Andrei Chistol a participat pe 17 noiembrie, la dezvelirea plăcii comemorative consacrate compozitorului Alexei Stîrcea. Evenimentul s-a desfășurat în contextul aniversării a 55 de ani de la fondarea Școlii de Arte „Alexei Stîrcea”.

Secretarul de stat Andrei Chistol a menționat că pe parcursul celor 55 de ani de activitate, Școala de Arte „Alexei Stîrcea” a obținut statutul unei prestigioase instituții de învățămînt artistic extrașcolar, grație numărului impresionant de elevi absolvenți, care au îmbrățișat cu demnitate meseriile de muzicieni, coregrafi, interpreți vocaliști și instrumentiști, artiști plastici, devenind personalități recunoscute în lume. „Prin dezvelirea plăcii comemorative realizată iscusit de sculptorii Victor Macovei și Ruslan Tihonciuc aducem un elogiu compozitorului Alexei Stîrcea, care prin opera sa a contribuit la dezvoltarea culturii muzicale naționale.”, a afirmat oficialul.

Menționăm că pentru rezultate remarcabile în activitatea didactică și de creație, contribuție la prestarea serviciilor educaționale de calitate și aportul adus la educarea tinerii generații în spiritul valorilor culturale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decernat diploma de onoare a ministerului unui grup de cadrele didactice.

Istoricul Școlii de Arte „Alexei Stîrcea” din mun. Chișinău începe în anul 1965, cînd prin decretul Ministerului Culturii a fost inaugurată Școala de Muzică nr. 2. În anul 1984 Școala de Muzică nr. 2 a fost reprofilată în prima Școală de Arte din Moldova, care din anul 1989 poartă numele renumitului compozitor, interpret, pedagog, Artist Emerit al Republicii Moldova — Alexei Stîrcea.

Cuvinte cheie:

scoala , cultura

Localităţile Moldovei şi diasporei

Săghieni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
97 locuitori

Săghieni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 97 de oameni. Satul Săghieni a fost menționat documentar în anul 1602.

Citeşte mai departe