Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 638 Vizualizări

Teatrul Național Eugene Ionesco la 30 de ani de activitate


Teatrul Național "Eugene Ionesco" a sărbătorit ieri 30 de ani de activitate.

În primăvara anului 1990, un grup de tineri actori, absolvenţi ai Şcolii Superioare de Teatru ,,Boris Şciukin” din Moscova, în frunte cu actorul și regizorul Petru Vutcărău, părăsește Teatrul ,,Luceafărul” și fondează la Chișinău primul teatru independent, Teatrul Eugene Ionesco. Teatrul este oficializat ca instituție de Stat, printr-un ordin semnat la 9 septembrie 1991 de Ministrul Culturii și Cultelor Ion Ungureanu. Tot atunci teatrul își deschide prima stagiune cu spectacolul „Cîntăreața cheală” de Eugene Ionesco, în regia lui Petru Vutcărău, care este și prima piesă scrisă de marele dramaturg, părintele teatrului absurdului.

De-a lungul a 30 de ani, Teatrul Eugene Ionesco a efectuat zeci de turnee și a participat la numeroase festivaluri internaționale în diferite colţuri ale lumii cum ar fi: Marea Britanie, Egipt, Estonia, Franţa, Georgia, Italia, Japonia, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria, Belarus, Coreea de Sud, ducînd faima Republicii Moldova în lume.

Recent, fondatorul teatrului, Petru Vutcărău, a fost numit în numit în funcția de director al teatrului, după o pauză în care nu s-a aflat la cîrma instituției.

Cuvinte cheie:

teatru , cultura

Localităţile Moldovei şi diasporei

Redi-Cereşnovăţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
959 locuitori

Redi-Cereşnovăţ este un sat şi comună din raionul Soroca. Redi-Cereşnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Redi-Cereşnovăţ a fost menționat documentar în anul 1610.

Citeşte mai departe