Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 124945 Vizualizări

Sărbătoarea „Chirică Şchiopul”

Astăzi creştinii ortodocşi îi pomenesc pe Sfinții Mucenici Iulita şi Chiric, mamă şi fiu. În popor această sărbătoare creştină mai poartă denumirea de „Chiric Şchiopul”.

„Chiric Şchiopul” – zi nelucrătoare pentru agricultori, dedicată unei divinităţi populare, aducătoare de foc, care a preluat numele şi data celebrării sfîntului mucenic

Chirică din calendarul ortodox 15/ 28 iulie. În aceste zile nu se lucrează, pentru ca nu cumva oamenii să fie „loviţi” de vreo boală psihică.

Conform tradiţiei, se crede că „ţinerea acestei zile de sărbătoare” fereşte holdele de grindină, casele de incendii, turmele şi cirezile de lupi sau de alte animale sălbatice. Singurul lucru permis în aceste zile era culesul pelinului pentru confecţionarea măturilor.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , religie , biserica

Comentarii

 (2)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Dumeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1493
Populația:
216 locuitori

Dumeni este un sat din cadrul comunei Duruitoarea Nouă, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Rîșcani și la 206 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Dumeni a fost menționat documentar în anul 1493.

Citeşte mai departe