Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 1659 Vizualizări

Nicolai Lebedev: «Eu nu sînt un tiran, eu pur și simplu știu ce-mi doresc»


Plaiul nostru este foarte generos la talente – nenumărate persoane remarcabile dintre conaționalii noștri și-au manifestat calitățile în diferite țări. 

Unul dintre ei este Nicolai Lebedev, scenarist și regizor de film, dublu laureat al Premiului de Stat al Rusiei – pentru pelicula «Звезда», consacrată eroilor Marelui Război pentru apărarea Patriei, și filmul «Легенда № 17» despre renumitul hocheist Valerii Harlamov. Zilele trecute Nicolai a vizitat Moldova din nou: aici se filma un documentar consacrat creației sale – acea parte, în care este reflectată perioada aflării sale la Chișinău.

La 16 noiembrie Nicolai își sărbătorește ziua de naștere. Interviul de față, făcut de colega noastră Svetlana Derevscicova pentru revista InStyle în timpul precedentei sale vizite, îl publicăm drept cadou din partea conaționalilor.

ххх

Că Nicolai Lebedev va ajunge departe era evident încă în perioada studiilor la facultatea de jurnalism a Universității din Chișinău și a activității la ziarul «Молодежь Молдавии». De pe atunci se deosebea de ceilalți, talentul lui strălucea așa, că la deschiderea chioșcurilor cu ziare doritorii de a cumpăra ziarul cu articolul lui formau cozi.

Și iată că la începutul anilor 90 Nicolai pleacă din Chișinău, absolvește VGIC-ul. Filmeazălucrarea «Змеиныйисточник». Filmeazăpelicula «Звездa». Ia premiul de stat al Rusiei. Devine academician al Academiei Ruse de Film «Nica». I se conferă premiul«ЗолотойОрёл». Muncește în SUA, Australia, Spania, Marea Britanie, Italia, Suedia, Slovacia… Filmează pelicula «Волкодав из рода Серых псов». Își cumpără un apartament în Spania. Filmează «Легендa№ 17». Ia al doilea Premiul de Stat al Rusiei. Filmează pelicula «Экипаж».

În tot acest răstimp noi eram mîndri de el, ne bucuram pentru succesele sale – uite ce star și ce celebritate a crescut între noi! De parcă am lua și noi parte la faima și talentul său, iar lumina slavei lui cade și peste noi, pămîntenii lui provinciali. 

Și iată-l pe Nicolai Lebedev la Chișinău. Nu a venit pur și simplu – a adus cu el noua peliculă «Экипаж», premiera căreia la Moscova a fost una de răsunet. 

Cu toții eram curioși: cum e Nicolai al nostru? Același băiat bun, simplu, fermecător? Nu s-a molipsit de ”vedetism”? Nu și-a uitat pămîntenii? Nicolai nu ne-a decepționat. A rămas același, nu s-a schimbat deloc, nu numai că n-a îmbătrînit – parca a mai întinerit chiar. N-a uitat pe nimeni, comunică simplu și binevoitor. Ei, da în spusele așa, printre altele – «Îmi zice într-o zi Nikita Mihalcov …» sau, în timp ce își savura cafeaua pe o terasă – «Scuze, Filip mă telefonează … care-care – Kirkorov, desigur», - nu e nimic uimitor: este lumea lui, mediul lui de comunicare. 

 

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pruteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
1599 locuitori

Pruteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rusului, Pruteni, Cuzmenii Vechi și Drujineni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1599 de oameni. Satul Pruteni a fost menționat documentar în anul 1627.

Citeşte mai departe