Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 624 Vizualizări

Popovici: Sprijinul oferit de Putin pentru restaurarea Casei-Muzeu Pușkin este la timpul potrivit


Sprijinul pentru restaurarea casei-muzeu Pușkin din Moldova, propus de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este timpul potrivit, deoarece această clădire se distruge treptat.

Despre acest lucru a anunțat pentru TASS consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici.

"Casa în care a trăit marele poet și sala de expoziții sînt într-o stare foarte proastă, datorită construcției mai multor clădiri înalte în vecinătate. Ele au nevoie de reparație capitală", a spus Corneliu Popovici. El și-a exprimat regretul că guvernarea din Moldova, unde în ultimii zece ani la conducere s-au aflat partide proeuropene, „nu a acordat atenție acestui monument istoric".

"La Chișinău s-a păstrat una dintre puținele case în care a trăit marele geniu al literaturii. Pentru noi, acest monument este important, în primul rînd, pentru valoarea sa istorică. De asemenea, aceasta este o susținere uriașă pentru dezvoltarea turismului în țara noastră", a spus Corneliu Popovici.

Potrivit acestuia, reconstrucția muzeului a fost discutată recent cu șefa Rossotrudnicestvo, Eleonora Mitrofanova, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău.

"Probabil deasupra casei va fi înălțată o cupolă din sticlă, s-a propus reorganizarea spațiului, amenajarea unei săli de conferințe", a spus consilierul.

De asemenea, se planifică repararea și a proprietății din satul moldovenesc Dolna, unde Pușkin s-a aflat în vara anului 1821, la invitația prietenului său, proprietarului basarabean Ralli. Se consideră că aici el a întîlnit o tabără de țigani și a făcut cunoștință cu prototipul Zemfirei - eroina viitorului poem „Țiganii".

Clasicul a trăit în Moldova din septembrie 1820 pînă în august 1823. Aici el a scris peste 160 de lucrări, printre care capodopere precum "Черная шаль", "Узник", "К Овидию", "Кавказский пленник", "Бахчисарайский фонтан" și a început, de asemenea, lucrările asupra romanului "Evghenii Oneghin".

Președintele rus, Vladimir Putin, a promis asistență financiară Moldovei pentru repararea muzeului Pușkin din Chișinău în cadrul ședinței Consiliului de limbă rusă de la Moscova.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şalvirii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
518 locuitori

Şalvirii Vechi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iliciovca, Șalvirii Vechi și Ceapaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Drochia și la 197 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 518 oameni. Satul Şalvirii Vechi a fost menționat documentar în anul 1793.

Citeşte mai departe