Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 4833 Vizualizări

În Moldova există o biserică care ar putea avea mai mult de 1500 de ani


Istoricii arhitecturii au spulberat mitul precum că vechimea moștenirii arhitecturale a Moldovei nu trece de secolele XIV-XV.

Pe teritoriul Moldovei s-au păstrat biserici construite cu mult înainte de întemeierea Principatului Moldova. Contrar opiniei arheologilor care sînt sceptici față de o asemenea posibilitate, istoricii arhitecturii nu exclud că acest lucru este adevărat.

Tamara Nesterova, doctor în arhitectură, Cercetător ştiinţific coordonator în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova, susține că pe teritoriul Moldovei s-au păstrat monumente ale căror structură indică asupra faptului că acestea au apărut în Evul Mediu timpuriu. Un exemplu viu este biserica din Vadul Rașcov.

"Biserica din Vadul Rașcov este un obiect foarte complex. La început ea părea a fi o clădire reconstruită. Partea sa vestică este caracteristică secolului al XIX-lea, pentru arhitectura religioasă rusească, care s-a dezvoltat după proiectele existente. Însă partea estică este foarte neobișnuită, are în interior trei abside (absidă - o încăpere semicirculară în clădire folosită pentru crearea spațiului pentru altar - ed.), despărțituri de neînțeles. Există și alte detalii care indică asupra faptului că această clădire este moștenită din perioada moldovenească pre-statală", a spus arhitectul corespondentului Sputnik.

În secolul al XIV-lea, cînd s-a format statalitatea moldovenească, meșterii locali încă nu stăpîniseră arta construcției, iar cei veniți nu erau familiarizați cu particularitățile acestui teritoriu. Anume din această cauză, majoritatea clădirilor care datează din acea perioadă au devenit ruine.

Odată cu consolidarea principatului Moldovei, s-a dezvoltat și școala locală de arhitectură - clădirile ieșeau ca din același atelier, deoarece, în pofida unor variații, acestea erau construite după un singur concept arhitectural. Ce nu putem spune despre Biserica "Sf. Arhanghel Mihail" din satul Vadul Rașcov, care a atras atenția cercetătorilor datorită faptului că este neobișnuită.

"În Vadul Rașcov există o nișă semicirculară în plan (adîncitură semicirculară în perete - ed.). Semicercul în plan poate fi creat urmînd anumite principii. Astfel de nișe semicirculare în planul absidelor se întîlnesc doar în Bulgaria, Serbia, Macedonia și Țara Românească în secolele X-XII, apoi acestea dispar", a adăugat interlocutoarea.

Potrivit Tamarei Nesterova, concluziile primite demonstrează clar faptul că este vorba despre cel mai rar monument arhitectural din Moldova, după unicitatea sa fiind comparabil cu Orheiul Vechi. Potrivit oamenilor de știință, reieșind din evoluția compozițională complexă a structurii, biserica ar putea avea o temelie mult mai veche, ascunzînd tainele creștinismului timpuriu.

"Trebuie să realizăm un studiu detaliat în biserica din Vadul Rașcov. Probabil aceasta este cea mai veche construcție din Moldova, ea ar putea fi datată din secolul al V-lea sau al IX-lea, dar cu siguranță nu mai mult de secolele X-XII", a adăugat doctorul în arhitectură.

Oamenii de știință cred că în structura bisericii din Vadul Rașcov s-au păstrat cîteva părți ale celei mai vechi biserici de piatră din Moldova. Cu toate acestea, după cum spun specialiștii, noi riscăm să pierdem acest monument unic de arhitectură, chiar înainte ca toate secretele sale să fie dezvăluite. În interiorul bisericii au apărut fisuri grave, iar clădirea se află în pericol de prăbușire parțială.

Cuvinte cheie:

biserica , Moldova

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sămăşcani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1502 locuitori

Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.

Citeşte mai departe