Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 1388 Vizualizări

Expoziția lui Iurie Canașin în imagini video


O expoziție personală de sculptură și grafică cu genericul ”Drumul spre sine” a artistului plastic Iurie Canașin, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, a fost vernisată joi, 19 septembrie, la Centrul ”C. Brîncuși” din Chișinău, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naștere.

Echipa noi.md vă invită să vedeți mai multe imagini video de la frumoasa expoziție. De menționat că aceasta poate fi vizitată pînă în data de 6 Octombrie.

Iurie Canașin s-a născut la 27 septembrie 1939, în stația Raceika, Sîzrani, regiunea Samara, Federația Rusă, într-o familie de reprimați. Abia în anul 1953 i se permite să revină în Republica Moldova. Și-a făcut studiile la Școala coregrafică din Nijni Novgorod, Rusia, Școala de meserii nr. 1 din Chișinău (1955-1956), Colegiul Republican de Arte Plastice ”A. Plămădeală” (1957-1962) și Școala Superioară de Arte Plastice (fosta Stroganov) din Moscova (1962-1968). Este doctor în filosofie, profesor universitar, academician. A fost distins cu ”Ordinul Republicii”, cu Ordinul ”Steaua Romîniei”, iar în 2019 i-a fost acordat Premiul Național.

Cuvinte cheie:

expoziție , sculptor

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ruseni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2052 locuitori

Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.

Citeşte mai departe