Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 1249 Vizualizări

În memoria Liudmilei Țonceva – o talentată artistă din Moldova (Foto)


Liudmila Țonceva s-a născut la 22 iulie 1946 în orașul Chișinău (Moldova). Puțini dintre cei interesați de artă în Moldova nu o cunosc pe Liudmila Țonceva.

Peisajele sale, nature morte, florile și fructele – gama lor de culori nu are egal. Ea avea un stil uimitor de pictură, pe care l-a numit individualitate. A fost o mare onoare să învăț de la ea! Au apreciat-o oare și copiii pe care ea i-a învățat la Școala de Artă pentru copii "Șciusev"?

Îmi amintesc doar că ea oferea totul surprinzător de ușor. Ochii noștri ardeau și vroiam să lucrăm cu mai mult entuziasm. Dacă toți învățătorii ar fi așa, nu ar mai fi existat niciun inginer în lume, toți ar fi deveni pictori... și chiar obsedați.

Cunosc o elevă de-a ei, căreia nu-i reușea pictura (pictura în ulei). În vacanța de vară, mama a dat fata să învețe cu Liudmila Constantinovna. În septembrie, aceasta a revenit în grupă ca un artist adevărat. Țonceva a învățat-o niște canoane în pictură, i-a dezvoltat propriul stil. Fiecare lucrare a ei era o operă de artă completă.

Se spune că designul reprezintă niște cuburi pe care trebuie să le poți aranja. Iată că și în cazul acestei fete, Țonceva a învățat-o cum să aranjeze cuburile. Dar încă cum să aranjeze! Fata a devenit un artist vestit. Nu am văzut nici o lucrare rea sau brută de-a ei! Nici una. Dar de atunci, au trecut mulți ani.

Ea a fost minunată. Dar mai bine despre ea, despre viața, stilul, creativitatea, decît a scris prietena sa - criticul de artă Liudmila Toma, nu poate spune nimeni. Rămîne doar să ne amintim și să ne întristăm. Liudmila Țonceva, cel mai mare artist dim Moldova, a plecat din viață.

Cuvinte cheie:

artist

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şirăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
2407 locuitori

Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şirăuţi este situat la o distanță de 3 km de oraşul Lipcani, 31 km de oraşul Briceni şi 250 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2407 oameni. Atestat documentar la 1453, satul Şirăuţi s-a aflat timp îndelungat în proprietatea mănăstirii Putna.

Citeşte mai departe