Mergi spre compartimentul: Cultura
29 octombrie 2018, 10:10 Cultura views 8351
Piatra funerară Alexandru Plămădeală - în fază de finalizare (Foto)
29 octombrie 2018, 10:10 Cultura views 8351

Piatra funerară Alexandru Plămădeală - în fază de finalizare (Foto)

Proiectul de restaurare a pietrei funerare de pe mormîntul distinsului artist plastic Alexandru Plămădeală se află în fază de finalizare, scrie consilierul prezidențial Corneliu Popovici într-o postare pe facebook.

Potrivit acestuia, acum patru ani, piatra funerară de pe mormîntul distinsului artist plastic Alexandru Plămădeală din Cimitirul Central Chișinău a fost vandalizată iar la indicația Președintelui Republicii Moldova, domnului Dodon Igor, în luna septembrie a avut o ședință de lucru cu sculptorii Victor Macovei și Ruslan Tironciuc, în cadrul căreia au identificate soluții pentru a restaura monumentul funerar.

"Astăzi, proiectul se află în fază de finalizare, situație constatată de un grup de experți în timpul vizitei de lucru în atelierul sculpturilor - restauratori.

Alexandru Plămădeală este considerat cel mai important sculptor din prima jumătate a sec. al XX-lea. Este autorul monumentului Domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfînt, amplasat în Grădina Publică din centrul Chișinăului (1927), și al bustului funerar al poetului Alexei Mateevici din Cimitirul Central din Chișinău.

A imortalizat în piatră chipurile mai multor oameni de creație și intelectuali – Alexandru Donici, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Ion Minulescu, I. Teodorescu-Sion și alții", scrie Popovici.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
266 locuitori

Evghenievca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea Evghenievca se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 266 de oameni. Satul Evghenievca a fost întemeiat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.