Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 6334 Vizualizări

Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”


Prima zi a celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru", care se desfășoară în perioada 14-15 la Chișinău și 16-17 – la Iași, s-a încheiat ieri seara cu ceremonia de decernare a Premiilor, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici" din capitală.

Totodată, aici a avut loc un spectacol omagial, susţinut de Cristofor Aldea-Teodorovici, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO" și de la mai multe licee din Chișinău. Manifestarea a fost moderată de actorul Nicolae Jelescu, care a prezentat și pagini din creația lui Grigore Vieru.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău a acordat trei premii. Astfel, de Marele Premiu pentru poezie, în valoare de 800 de euro, s-a învrednicit poetul și editorul Daniel Corbu din Iași, România, de premiul de excelenţă pentru critică literară în mărime de 500 de euro - criticul și istoricul literar Ion Pop din Cluj și de premiul de excelenţă pentru interpretare artistică (500 de euro) – cîntărețul Cristofor Aldea-Teodorovici. Primăria municipiului Chișinău a mai decernat un premiu pentru valorificarea artistică a operei lui Grigore Vieru. Acesta a fost înmânat actorului și regizorului Nicolae Jelescu.

Astăzi, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova se desfăşoară simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii", organizat de Institutul de Filologie. În aceeași zi, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii", va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii", organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

În zilele de 16 şi 17 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru vor continua la Iaşi.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru" este organizată de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru", Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, Primăria municipiului Chişinău, Primăria municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi alte instituţii de cultură.

Cuvinte cheie:

poezie , Festival , premiu

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hiliuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2476 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.

Citeşte mai departe