Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 9468 Vizualizări

Uși din Chișinău. Creații splendide ale vechilor maeștri (Foto)


Foto: oldchisinau.com

Noi de multe ori nu le acordăm atenție, chiar dacă ele sînt o dovadă reală a trecutului orașului nostru. Ușile vechi au văzut multe în timpul vieții lor. Ele au fost deschise de către oameni săraci și bogați, celebri și necunoscuți, sănătoși și bolnavi, bătrîni și copii. Prin ele, în casele chișinăuienilor au intrat și dureri și bucurii. Unele uși sînt prețuite de stăpînii lor, iar altele nu vor mai fi deschise niciodată.

Fotografiile expuse mai jos reprezintă o mică parte dintre ușile vechi din Chișinău, colectate de Iuri Șveț în ultimii 9 ani. Dar chiar și în această perioadă scurtă de timp unele dintre ele totuși au dispărut deja. Superbele creații ale vechilor maeștri sînt înlocuite treptat cu uși mai practice și mai rezistente, dar fără individualitate.

Cuvinte cheie:

Arhitectura , Moldova , Chisinau , fotografie , oraș , casa , istoria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Basarabeasca

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1856
Populația:
11192 locuitori

Basarabeasca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Basarabeasca. Amplasat în lunca rîului Cogîlnic şi Larga e situat la 101 km de Chișinău şi este un important nod feroviar în sud-estul republicii. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Basarabeasca constituie 11 192 locuitori. Localiatea Basarabeasca a fost înfiinţată în anul 1856 de către autorităţile Imperiului Rus, ca colonie evreiască, cu denumirea Romanovca.  

Citeşte mai departe