Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 11172 Vizualizări

Primul film sonor moldovenesc datează din 1938 (Video)


Vă propunem spre atenţie fragmente unicate din filmul artistico-documentar „Moldova Sovietică", realizat în anul 1938.

Este primul film sonor moldovenesc.

În anul 1938, compatriotul nostru, viitorul scriitor celebru Piotr Verşigora, după absolvirea Facultăţii de Regie a VGIK-ului, a realizat împreună cu regizorul Grigore Gricer un film artisticо-documentar despre RASSM – „Moldova Sovietică", în care este reflectată viața raioanelor din stînga Nistrului (RASSM) de pe timpurile republicii autonome. Filmul a fost realizat la Studioul Cinematografic de la Kiev, după scenariul scris de Piotr Verşigora, în colaborare cu Andrei Martînov.

În această peliculă telespectatorii i-au putut vedea pentru prima dată pe tinerii actori moldoveni, proaspeţi absolvenţi ai Colegiului Teatral din Odesa: Domnica Darienco, Chiril Știrbu, Constantin Constantinov, Ecaterina Cazimirov, Trifan Gruzin, dar şi pe alţii.

Filmările acestei pelicule au avut loc în satul Podoima, raionul Camenca.

Cuvinte cheie:

film , Cinematografie , Moldova , istoria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Iarova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1717
Populația:
711 locuitori

Iarova este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Balinţi, Balinții Noi și Iarova. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Soroca și la 193 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 711 oameni. Satul Iarova a fost menționat documentar în anul 1717.

Citeşte mai departe