Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 9096 Vizualizări

Ludmila Țonceva – maestrul peisajului


Ludmila Țonceva este artist plastic moldovean. S-a născut la 22 iulie 1946. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice "I. Repin" din Chișinău (1961-1966) și Academia de Arte din Sankt Petersburg (1975-1979).

Începînd cu anul 1966 a participat la numeroase expoziții organizate la Chișinău și în diferite localități ale republicii. In anii 1976 - 2001 și-a prezentat lucrările la expozițiile din Federația Rusă, România, Ucraina, Bulgaria, Lituania, Germania, Japonia, Maroc, Filipine.

Ludmila Țonceva a început să picteze în ulei, considerînd că sînt cele mai bune culori și pînă astăzi nu și-a schimbat opțiunea. Inițial a fost influențată de postimpresionism, sintetizînd traditiile picturii franceze de la hotarele secoleleor XIX-XX și îmbinînd-le cu arta populară. Acest principiu artistic era dezvoltat de marii maeștri ai artei moldovenești Mihai Grecu, Valentina Rusu–Ciobanu, Ada Zevin.

Recunoașterea talentului original al pictoriței a venit spre sfîrșitul anilor optzeci, tablourile ei fiind achiziționate de muzeele de artă, inclusiv Galeria Tretiakov din Moscova.

Lucrările Ludmilei Țonceva sînt pline de pasiune, vădesc o mare voință și impresionează prin frumusețe. Ea rămîne inspirată de vechile cartiere ale Chișinăului, de satele moldovenești sau de Crimeea.

Cuvinte cheie:

pictor , arta , moldovenii , personalitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Crasnogorca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
1411 locuitori

Crasnogorca este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Grigoriopol și la 66 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnogorca alcătuia 1411 oameni în anul 2005. Satul Crasnogorca a fost înființat în anul 1860.

Citeşte mai departe