Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Despre limba moldovenească

eye 11738 Vizualizări

Mărgăritare moldovenești în dicționarul lui Vladimir Dal


Aflîndu-se în Moldova, Vladimir Dal a înregistrat anumite cuvinte care ulterior au fost introduse în renumitul său Dicționar explicativ al limbii ruse.

În urmă cu 221 ani, la 22 noiembrie 1801, s-a născut Vladimir Ivanovici Dal, autorul Dicționarului explicativ al limbii ruse vorbite în care, apropo, au fost incluse și cuvintele pe care marele savant rus le-a auzit în Moldova.

Potrivit pușkinistului Victor Kușnirenko, cuvintele "господарь", "цымбалы", "чабан", "цыганка" (ca soi de mere), și multe altele au fost culese de Dal în Basarabia.

„În anii 1819 — 1824, Dal a călătorit, purtat de pînzele fregatei „Flora", de la Nicolaev la Sevastopol, Odessa, Ackerman, Ismail, Chilia.Probabil că anume această fregată a fost zărită de Pușkin, exilat pe atunci în aceste ținuturi. În povestirea lui Dal „Micimanul Poțeluev" citim: „am fost într-o vară, pe o canonieră, la Ismail și Chilia". Pe Vladimir Dal l-a impresionat în mod deosebit așezarea Ackerman (ulterior, Belgorod-Dnestrosk). După răul de mare suportat, îi plăcea să se plimbe prin împrejurimile pitorești, să intre în peșterile străvechi, să vîneze pe liman, să înoate. Odată a fost la un pas să-și piardă viața pe Marea Neagră în timpul unei furtuni puternice", spune Kușnirenko.

Acesta afirmă că Dal revine mai tîrziu în Principatele Dunărene, în timpul războiului ruso-turc din anii 1828 — 1829, participînd la asediul cetății Silistra.

„Vladimir Dal își amintea de multe ori despre Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, stând de vorbă cu Pușkin, cu care se împrietenise în 1832, și pentru care a rămas a fi un camarad fidel până la moartea tragică a poetului", a încheiat Kușnirenko.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Balabanu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
959 locuitori

Balabanu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Balabanu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Balabanu a fost menționat documentar în anul 1809.

Citeşte mai departe