Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 63734 Vizualizări

Moldovenii în bătălia de la Worskla


Foto: wikimedia.org

Bătălia de la Worskla a avut loc la 13 august 1399 între cneazul lituanian, Witold şi hanul tătar, Temir Kutlug, cu participarea oştilor Moldovei. S-a format o coaliţie din care făceau parte lituanieni, ruteni, ruşi, poloni şi moldoveni, care avea drept scop înlocuirea hanului Hoardei de Aur cu Tohtamîş.

Cu o armată bine echipată, dar mai puţin numeroasă, cneazul lituanian a suferit o grea înfrîngere, pierde accesul la Marea Neagră şi se confruntă cu mai multe răscoale interne, fiind obligat să renunţe la ideea obţinerii independenţei şi să accepte tratatul de constituire a Uniunii polono-lituaniene, alături de regele polon, Władysław II Jagiełło.

Se pare că moldovenii participanţi la bătălie au pierit în luptă, iar domnul Moldovei, Ştefan I, ar fi murit în această bătălie. Izvoarele istorice nu sînt însă sigure asupra morţii lui Ştefan I: dacă a avut loc în timpul bătăliei de la Worskla sau puţin după bătălie.

Cuvinte cheie:

istoria , batalia , Moldova

Comentarii

 (3)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Iargara

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1902
Populația:
5108 locuitori

Iargara este un oraş în raionul Leova, Republica Moldova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul râului Tigheci, oraşul Iargara este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 5108 locuitori. Localitatea Iargara a fost întemeiată în anul 1902, odată cu înfiinţarea staţiei de cale ferată pe traseul Basarabeasca-Prut.

Citeşte mai departe