Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 74074 Vizualizări

Moldovenii în bătălia de la Worskla


Foto: wikimedia.org

Bătălia de la Worskla a avut loc la 13 august 1399 între cneazul lituanian, Witold şi hanul tătar, Temir Kutlug, cu participarea oştilor Moldovei. S-a format o coaliţie din care făceau parte lituanieni, ruteni, ruşi, poloni şi moldoveni, care avea drept scop înlocuirea hanului Hoardei de Aur cu Tohtamîş.

Cu o armată bine echipată, dar mai puţin numeroasă, cneazul lituanian a suferit o grea înfrîngere, pierde accesul la Marea Neagră şi se confruntă cu mai multe răscoale interne, fiind obligat să renunţe la ideea obţinerii independenţei şi să accepte tratatul de constituire a Uniunii polono-lituaniene, alături de regele polon, Władysław II Jagiełło.

Se pare că moldovenii participanţi la bătălie au pierit în luptă, iar domnul Moldovei, Ştefan I, ar fi murit în această bătălie. Izvoarele istorice nu sînt însă sigure asupra morţii lui Ştefan I: dacă a avut loc în timpul bătăliei de la Worskla sau puţin după bătălie.

Cuvinte cheie:

istoria , batalia , Moldova

Comentarii

 (3)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Corten

Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
3407 locuitori

Corten este un sat şi comună din raionul Taraclia. Corten este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3407 oameni. Satul Corten a fost întemeiat în anul 1830.

Citeşte mai departe