Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 14182 Vizualizări

Iancu Sasul – un luteran pe tronul Moldovei

Iancu Sasul a domnit în Moldova în anii 1579-1582. Era fiul lui Petru Rareș și Ecaterina Weiss din Brașov. Gr. Ureche ne informează: „de naşterea sa sas, de lege luteran”. Aflînd din copilărie de la mama sa ca este fiu de domn, renunță la moștenire și pleacă la Constantinopol să-și încerce norocul în privința domniei. Aici,   s-a însurat cu o principesă din neamul împărătesc al Paleologilor și, profitînd de slaba situație a lui Petru Șchiopul din Moldova, se implică în lupta pentru domnie.

Acest venetic călător la tronul Moldovei, a continuat cu mare osîrdie moravurile tuturor străinilor oploşiţi aici-de a se căpătui, jecmănind populaţia, ca nişte vremelnici într-un teritoriu colonizat. Acest străin de limbă şi de credinţă a dovedit să împovăreze ţara cu noi biruri. A introdus un nou impozit – văcăritul (din 10 vite, una era luată bir), unul din cele mai grele. Toate acestea se întîmplau pentru a-și plăti datoriile și pentru a strînge o avere cît mai mare. Nemaiputînd răbda, sărăcimea s-a buntuluit: Răscoala ţăranilor di ţinutul Lăpuşna (1581). În vremea acestei domnii s-a înmulţit numărul moldovenilor, ce se stabileau „pe decindea (de aceea parte) de Nistru”, ne spune Gr. Ureche.

În politica externă Iancu Sasul s-a orientat spre Habsburgi, ceea ce i-a nemulțămit pe turci. Poarta hotărăște mazilirea și prinderea sa. Iancu fuge cu 100 de care cu avere, dintre care 40 numai cu bani, prin Polonia, pentru a se duce în Transilvania la moșiile cumpărate de curînd. Este însă prins, i se ia averea și este ucis la Liov în septembrie 1582.

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , domnitori

Comentarii

 (1)
  • #1 annlike
    La friction a toujours été un rival mécanique du temps, n'est plus une pierre d'achoppement pour cette industrie. Mais pour vous asseoir et vous détendre, tout simplement grâce à l'utilisation de graisse car un mouvement mécanique du lubrifiant n'est pas suffisant. Le long de la montagne, enlevez les chaussures et les chaussettes, imaginez-vous, Patrick Swayz, "détruire les soldats", la forme classique de glisser dans la montagne. Vous constaterez que vous ne pouvez pas tomber rapidement, ou les pieds ont longtemps été portés. Maintenant, sur le flanc de la colline saupoudré d'huile, les pieds lubrifiés, le replique montre du roulage devient lisse et lisse. En effet, l'huile (huile) facilite la vie, et son effet est bien plus pratique que l'exemple que nous avons cité. Le sens réel replique montre suissepétrole est bien au-delà de la signification du mot "pétrole" lui-même, et les différentes huiles jouent un rôle différent dans nos vies. Ceci largement utilisé à partir de l'ère ancienne des dérivés d'or noir n'est pas populaire, bien sûr, sa valeur a été rapidement reconnue. Heureusement, la technologie de combustion interne n'est pas appliquée à la montre, sinon nous devons trouver un approvisionnement en Amérique du Nord. Si nous utilisons une substance pour définir notre mode de vie aujourd'hui, il doit s'agir du pétrole, malgré ses nombreux avantages, mais seuls quelques pays peuvent contrôler correctement leurs inconvénients. L'activité de tabulation est également le Breguet Montre , à partir de l'impact de la première application pour la fourche d'échappement, l'huile deviendra une partie indispensable de l'industrie de la montre mécanique

Localităţile Moldovei şi diasporei

Văleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
3021 locuitori

Văleni este un sat şi comună din raionul Cahul. Văleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Cahul și la 195 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3021 de locuitori. Satul Văleni a fost menționat documentar în anul 1430.

Citeşte mai departe