Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 611 Vizualizări

535 ani de la prima menționare a „Steagului cel mare” al Țării Moldovei (Foto)


La 12 septembrie s-au împlinit 535 ani de la prima menționare a „Steagului cel mare” al Țării Moldovei.

Potrivit documentelor istorice, drapelul era descris drept„steagul cel mare de mătase de culoare roşie, pe care erau pictate frumos în aur armele Ţării Moldovei”, a relatat consilierul prezidențial în domeniul Educației, Corneliu Popovici.

Potrivit documentelor istorice, domnul Moldovei Ștefan Cel Mare, la întrunirea din orașul Colomeea cu regele Poloniei Cazimir IV Jagiełłończyk a purtat un drapel, consemnat drept „steagul cel mare de mătase de culoare roşie, pe care erau pictate frumos în aur armele Ţării Moldovei”. Se întîmpla în ziua de luni, 12 septembrie 1485.

Să ne cunoaștem înaintașii, faptele lor și idealurile pentru care au luptat și s-au jertfit. Este condiția existenței unui viitor demn al nostru, al celor care vin după noi, al copiilor copiilor noștri, a relatat Corneliu Popovici.

Cuvinte cheie:

Steag , Moldova , istoria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Larga

Statut:
Sat
Prima atestare:
1882
Populația:
311 locuitori

Larga este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 311 oameni. Satul Larga a fost menționat documentar în anul 1882.

Citeşte mai departe