Mergi spre compartimentul: Istoria
27 august 2023, 13:00 Istoria views 8116
Ce înseamnă, de fapt, Sarmizegetuza?
27 august 2023, 13:00 Istoria views 8116

Ce înseamnă, de fapt, Sarmizegetuza?

Sursele oficiale spun că Sarmizegetuza a fost principalul centru militar, religios și politic al Daciei independente preromane, reședința regilor Daciei, inclusiv al ultimului rege Decebal.

Este una dintre cele șase cetăți ale sistemului defensiv strategic al lui Decebal, care a fost distrusă de trupele romane în timpul războaielor dacice. În 1999, cetatea a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a obiectului Fortărețele dacilor din Munții Orăștie.

Ea se afla în Munții Orăștie în sud-vestul Transilvaniei, pe dealul Gradiștea-Muncelului (România). Situat la 1.200 de metri deasupra nivelului mării, Sarmizegetuza a fost centrul strategic al sistemului defensiv din Munții Orăștiei, alcătuit din șase cetăți.

Cu toate acestea, informații mai interesante despre ce înseamnă Sarmizegetuza, și de unde provine acest nume, puteți afla pe portal moldovenii.md.

Se remarcă faptul că Dacia este un stat care a existat în jur de 300-500 de ani, din secolul 4-2 î.HR. pînă în anul 106 d. Hr. Statul Dacia a fost creat ca o uniune a două popoare - geți și sarmați, fapt reflectat în numele capitalei - Sarmizegetuza (Sarmis-e-get-uza). Uza este un vechi cuvînt indo-european de origine sarmatică care denotă Uniunea (legături, nod). De-a lungul istoriei Daciei, tracii (geţii) i-au asimilat pe sarmaţii (proto-slavi) – care au trăi în acest stat alături de geţii care au absorbit o parte din elementele de cultură şi limbă sarmată (proto-slavă).

Studiile arheologice au demonstrat interacțiunea reciprocă puternică a culturilor geților și sarmaților. Astfel, sarmații, împreună cu geții, au participat la crearea regatelor în această regiune și apoi la statul Dcaia. În procesul interacțiunii dintre geți și sarmați, se observă o asimilare reciprocă, însă, în același timp, predomină elementul tracic.

Informații detaliate despre civilizația geto-dacilor sînt disponibile pe site-ul moldovenii.md.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2307 locuitori

Ciutuleşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mărineşti, Ciutuleşti, Ion Vodă, Sîrbeşti. Satul Ciutuleşti aşezat în valea rîului Răut, este situat la o distanță de 21 km de oraşul Floreşti şi la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2307 oameni. Menționat documentar, cu numele Visterniceni, în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.