Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 78505 Vizualizări

Grigore Cotovschi - 139 ani de la naștere

Astăzi se împlinesc 139 de ani din ziua naşterii lui Grigore Cotovschi, personalitate proeminentă şi nici pe departe univocă în istoria Moldovei. Dacă pe timpurile sovietice Cotovschi era prezentat cu un luptător pentru libertatea şi independenţa poporului moldovenesc, odată însă cu obţinerea de către ţara noastră a independenţei, despre vestitul pămîntean la nivel oficial mai bine preferă să tacă. Istoria o scriu învingătorii, dar în mare măsură ei pot fi nici pe departe obiectivi.

„Personalitatea lui Cotovschi şi rolul lui în istoria ţării noastre trebuie să prezinte interes atît pentru adepţii statalităţii moldoveneşti, cît şi pentru cei ai ideii echităţii sociale. Grigore Cotovschi nu poate fi egalat totalmente cu categoria bandiţilor. El a fost, cum multora le place să spună, „un Robin Hood moldovean”, haiduc – într-adevăr, el lua banii de la cei bogaţi şi îi împărţea celor săraci şi, desigur, nu uita şi de sine. Se poate trata în mod diferit Revoluţia din Octombrie şi bolşevicii, dar nu trebuie să uităm că Cotovschi, începînd din 1917, lupta pentru ideea echităţii sociale – aşa, cum o înţelegea el”, - şi-a expus opinia Serghei Nazaria, şef al Centrului de analiză strategică şi prognoză din Moldova, preşedinte al Asociaţiei istoricilor şi politologilor Pro Moldova, doctor în istorie.

În opinia liderului Mişcării naţionale de tineret „Voievod” Nicolae Pascaru, „rolul lui Cotovschi în istoria Moldovei este inestimabil, deoarece anume lui îi aparţine ideea creării Republicii Moldoveneşti Autonome (RASSM), care s-a format în perioada, cînd întreg teritoriul Moldovei istorice se afla în componenţa României”.

„Cotovschi este cu adevărat o personalitate importantă în istoria noastră, devenind demult o legendă. Pentru mine el este, în primul rînd, luptător pentru egalitatea oamenilor, persoană cu spirit rebel, ostaş, care, fiind de partea revoluţiei, nu era adept univoc al vreunei forţe politice”, - a menţionat Pascaru.

O opinie practic diametral opusă are Iurie Roşca, politician cunoscut în RM, ex-preşedinte al Partidului Popular Creştin-Democrat, care a declarat că „toţi comisarii şi comandanţii roşii sînt personalităţi sîngeroase”.

„Noi, popoarele fostei Uniunii Sovietice, trebuie în sfîrşit să conştientizăm, ce s-a întîmplat cu noi toţi şi să nu ne mai închinăm idolilor”, - a spus Roşca.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria

Comentarii

 (4)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Alexăndreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
272 locuitori

Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.

Citeşte mai departe