Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 36684 Vizualizări

Grigore Cotovschi - 137 ani de la naștere

Astăzi se împlinesc 137 de ani din ziua naşterii lui Grigore Cotovschi, personalitate proeminentă şi nici pe departe univocă în istoria Moldovei. Dacă pe timpurile sovietice Cotovschi era prezentat cu un luptător pentru libertatea şi independenţa poporului moldovenesc, odată însă cu obţinerea de către ţara noastră a independenţei, despre vestitul pămîntean la nivel oficial mai bine preferă să tacă. Istoria o scriu învingătorii, dar în mare măsură ei pot fi nici pe departe obiectivi.

„Personalitatea lui Cotovschi şi rolul lui în istoria ţării noastre trebuie să prezinte interes atît pentru adepţii statalităţii moldoveneşti, cît şi pentru cei ai ideii echităţii sociale. Grigore Cotovschi nu poate fi egalat totalmente cu categoria bandiţilor. El a fost, cum multora le place să spună, „un Robin Hood moldovean”, haiduc – într-adevăr, el lua banii de la cei bogaţi şi îi împărţea celor săraci şi, desigur, nu uita şi de sine. Se poate trata în mod diferit Revoluţia din Octombrie şi bolşevicii, dar nu trebuie să uităm că Cotovschi, începînd din 1917, lupta pentru ideea echităţii sociale – aşa, cum o înţelegea el”, - şi-a expus opinia Serghei Nazaria, şef al Centrului de analiză strategică şi prognoză din Moldova, preşedinte al Asociaţiei istoricilor şi politologilor Pro Moldova, doctor în istorie.

În opinia liderului Mişcării naţionale de tineret „Voievod” Nicolae Pascaru, „rolul lui Cotovschi în istoria Moldovei este inestimabil, deoarece anume lui îi aparţine ideea creării Republicii Moldoveneşti Autonome (RASSM), care s-a format în perioada, cînd întreg teritoriul Moldovei istorice se afla în componenţa României”.

„Cotovschi este cu adevărat o personalitate importantă în istoria noastră, devenind demult o legendă. Pentru mine el este, în primul rînd, luptător pentru egalitatea oamenilor, persoană cu spirit rebel, ostaş, care, fiind de partea revoluţiei, nu era adept univoc al vreunei forţe politice”, - a menţionat Pascaru.

O opinie practic diametral opusă are Iurie Roşca, politician cunoscut în RM, ex-preşedinte al Partidului Popular Creştin-Democrat, care a declarat că „toţi comisarii şi comandanţii roşii sînt personalităţi sîngeroase”.

„Noi, popoarele fostei Uniunii Sovietice, trebuie în sfîrşit să conştientizăm, ce s-a întîmplat cu noi toţi şi să nu ne mai închinăm idolilor”, - a spus Roşca.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria

Comentarii

 (4)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Alexandrovca Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
76 locuitori

Alexandrovca Nouă este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Dubăsari și la 66 km de Chișinău. Populaţia satului Alexandrovca Nouă alcătuia 76 de oameni în anul 2011. Satul Alexandrovca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Citeşte mai departe