Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 54959 Vizualizări

Bogdan al III-lea - ultimul fiu legitim al lui Ştefan cel Mare

La sfîrşitul lunii iunie 1504, în pragul dispariţiei, Ştefan al III-lea îl impune ca succesor al tronului pe fiul său legitim, intrat în istorie ca Bogdan al III-lea, cel Chior (1504-1517). Se declară că ar fi fost asociat la domnie cu tatăl său din 1496. Unii istorici scriu că din 1498.

Bogdan III, urmaşul direct al lui Ştefan cel Mare a moştenit de la părintele său calităţi de luptător curajos, iute în acţiuni şi ambiţios, dar nu şi pe cele de a fi chibzuit, de a prevedea mersul lucrurilor. Împins de boieri Bogdan III cel Chior, de acum după un an de domnie s-a încurcat într-un război cu Polonia, care a durat pînă în 1509.

Încercarea în 1507 a domnitorului valah de a impune un pretendent la tronul Moldovei l-a făcut pe Bogdan al III-lea să pătrundă aprig în Valahia. Domnitorul Valahiei a cerut pace, jurînd să păstreze „hotarul din veci” dintre Moldova şi Valahia pe rîul Milcov.

Pe timpul acestei domnii Moldova a avut de suferit trei atacuri din partea tătarilor (1510, primăvara şi toamna, şi în 1513). În 1514 valahii atacă din nou Moldova, aducînd un nou pretendent la scaunul ţării, pe un oarecare Trifăilă. În lupta de la Vaslui (27 februarie 1514), Bogdan al III-lea bate crunt pe năvălitorii valahi, pretendentul a fost prins şi ucis. Bogdan al III-lea a plătit haraci turcilor.

Acest ultim fecior legitim al lui Ştefan cel Mare, cum scria Gr. Ureche, „Bogdan III cel Grozav” s-a stins din viaţă la Iaşi în 1517.

Cuvinte cheie:

Stefan cel Mare , istoria , domnitori

Comentarii

 (2)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Gălăşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Citeşte mai departe