Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 6761 Vizualizări

Cum este falsificată istoria Moldovei?!


În anul 1600, în timpul domniei lui Ieremia Movilă, Moldova rezista unei incursiuni a lui Mihai Viteazul, domnitorul Tarii Românesti, care cucerește Statul Moldovenesc prin forța armelor și se proclamă domn.

 Peste cîteva luni armatele lui Mihai Viteazul sînt alungate de oștile domnitorului moldovean Ieremia Movilă. Moldova își restabilește independența statală. Manualele de «Istorie a românilor», dar si unele filme documentare falsifica această pagină de istorie, considerînd-o "o primă unire a românilor". Este denigrat (cu rea-voință ori din ignoranță) domnitorul moldovean Ieremia Movilă. În realitate moldovenii l-au alungat pe M. Viteazul și l-au susținut cu arma în mînă pe domnitorul lor, Ieremia Movilă.

Istoricul N. Iorga scria: „Cucerirea Moldovei se făcu repede, dar nu trebuie să ne închipuim că moldovenii erau bucuroși de dînsa... mulți din supușii lui Ieremia Vodă priveau intrarea lui Mihai, nu ca pe a unui domn... venit să îndeplinească unitatea neamului în aceeași formă politică, ci ca pe a unui cuceritor străin, ambițios și neastîmpărat, care turbură țările din vecinătatea sa".

(Lucian Boia, „Istorie și mit în conștiința românească", p.222).

Reamintim că documentele istorice falsificate pot fi găsite la compartimentul "Biblioteca" al proiectului moldovenii.md.

 

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , falsificare

Comentarii

 (3)
  • #2 wq123
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!
  • #1 gheorghe
    Și ce ne facem cu luptele interminabile dintre CNEZATELE RUSEȘTI??? Avem azi tot atâtea Rusii, câte cnezate rusești au existat la vremea respectivă???
  • #1 romanmunteanu
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Măgura

Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
38 locuitori

Măgura este un sat din cadrul comunei Pietrosu, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni. Satul Măgura a fost menționat documentar în anul 1598.

Citeşte mai departe