Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 15920 Vizualizări

200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bîrlad, în Moldova.  Cuza a aparținut clasei tradiționale de boieri din Moldova, fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza și al Sultanei, membră a familiei Cozadini cu rădăcini fanariote. Alexandru primește o educație europeană, devenind ofițer în armata moldovenească și ajungînd la rangul de colonel. S-a căsătorit cu Elena Rosetti în 1844.

A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Moldovei și Valahiei.

A fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei și al statului România, a domnit însă 8 ani şi 2 luni.  Deşi nu era o personalitate de prim rang pe scena politică şi avea contracandidaţi cu o bogată experienţă administrativă, figura colonelului Cuza a apărut în prim plan la momentul 1859 deoarece grupările politice din Moldova au preferat să sprijine un semi-necunoscut decît să îşi voteze un adversar iredutabil.

Cuza a demarat reformele de modernizare a statului, însă a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi.

După cum mărturiseşte istoricul român I.Lupaş, fărădelegile săvîrşite de „coaliţia monstruoasă” de la Bucureşti au provocat „înteţirile potrivnice ale moldovenilor, înteţiri care au stîrnit la Iaşi ciocniri sîngeroase”.

Alexandru Ioan Cuza  a fost nevoit să  plecet în exil, ajungînd la Viena, apoi la Paris. A decedat în 1873, la Heidelberg, în Germania. Este înmormîntat iniţial la Biserica Domnească de lîngă Palatul de la Ruginoasa, conform dorinţei sale, iar după Al Doilea Război Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Medveja

Statut:
Sat
Prima atestare:
1432
Populația:
1661 locuitori

Medveja este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Medveja şi Slobozia-Medveja. Satul Medveja se află la o distanță de 25 km de oraşul Briceni, la 3 km de staţia de cale ferată Medveja,  270 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Medveja constituia 1661 de oameni. Prima atestare documentară a satului Medveja datează din 1 august 1432.

Citeşte mai departe