Mergi spre compartimentul: Istoria
31 ianuarie 2021, 13:30 Istoria views 108741
31 ianuarie 2021, 13:30 Istoria views 108741

Cînd a apărut „chestiunea Basarabeană”?

„Chestiunea basarabeană” n-a apărut în 1812. Din simplul motiv, că ea, nici înainte, nici după 16 mai 1812, n-a fost formulată, n-a fost pusă de către nimeni.

Nici în Europa, nici chiar la Bucureşti, care era atunci centru administrativ al coloniei otomane Ungrovlahia, nimeni nu s-a arătat deranjat de dezmembrarea Moldovei, nimeni nu s-a amestecat în tîrgul celor două mari imperii: Rus şi Otoman. Nimeni n-a condamnat afacerea lor, pe nimeni nu l-a durut sfîşierea Moldovei, nimeni n-a sărit în apărarea ei, n-a protestat. „Nici un suflet nu s-a sprijinit pe amintiri, - constata cu ruşine N. Iorga, - nu s-a deschis către speranţe pentru a da o luptă disperată, spre care s-ar putea îndrepta astăzi recunoştinţa noastră pioasă…”. De aceea pe atunci (1906) marele istoric român recunoştea: „Noi n-avem de cerut nimic de la nimeni şi nu ne îndesim la nici o pomană!”

„Problema Basarabiei”, adică a interesului expansionist, a poftelor străine faţă de spaţiul Pruto-nistrean, alipit în 1812 Rusiei, n-a apărut în 1918, ci cu cîteva decenii mai înainte.

În 1883 România, aliata Rusiei în războiul ruso-turc (1877-1878), aderă la Tripla Alianţă (Germania, Austro-Ungaria, Italia) - bloc de orientare anti-rusă. În urma convorbirilor sale din acel an cu I. C. Brătianu, şeful guvernului român, cancelarul Germaniei Bismarck a tras concluzia că premierul român „neapărat este gata pentru a merge împreună cu noi şi Austria”, dacă Tripla Alianţă „va acorda României sprijin în acapararea de teritorii din contul Rusiei”. I. C. Brătianu a adus vorba despre utilitatea graniţei româneşti pe Nistru, despre Basarabia, ajungînd să propună lui Bismarck să încheie o „alianţă ofensivă contra Rusiei”. Ulterior, examinînd proiectul de acord (dintre România şi Tripla Alianţă), Bismarck a observat în text „posibilităţi pentru şovinismul român” şi l-a avertizat pe G. Reiss, ambasadorul german la Viena: „România totdeauna va avea o mare ispită, dacă va apărea vreo posibilitate juridică, în numele poftelor revanșarde cuceritoare româneşti, ce se întind pînă la Nistru şi mai departe, să se folosească de participarea armatelor germano-austro-ungare”.

Aşadar, aşa-zisa „chestiune a Basarabiei” - afişarea intereselor expansioniste ale unor ţări pentru teritoriul dintre Prut şi Nistru, apare în 1883, la trei ani după ce statul român a fost recunoscut independent.

În 1917, ştiind de această slăbiciune a clasei politice româneşti, diagnosticată „poftă de Basarabia”, nemţii le-au servit-o ca nadă. Şi astfel România a readus în prim-plan „problema Basarabiei”.

Cuvinte cheie:

Romania , istoria , Moldova , conflict

Comentarii

 (2)
  • #7 emef Răspunde Citează selecţia
    Inca un articol de trei lei in care apare abureala cu exonimul medieval "Ungro-Vlahia" pentru Țara Românească... In primul rand, Țara Românească nu a fost nicicand o colonie. Ca sa vedeti ce inseamna o colonie ar fi cazul sa priviti in ograda proprie si sa analizati in ce masura populatia din Basarabia inceputului de secol XIX se potrivea culturalmente si etnic cu cea dominata de alogeni si puternic rusificata de la sfarsitul perioadei respective. In al doilea rand, a folosi o denumire medievala pentru Țara Românească in sec. XIX e de o prostie perfect sincrona cu consumatorii imbecili de abureli moldoveniste. In al treilea rand, daca e sa folositi denumirea de "Ungro-Vlahia" pentru Muntenia, ar fi cazul sa folositi denumirea de "Mavro-Vlahia" or "Mauro-Vlahia" ori Bogdania pentru Moldova, fiindca exonimele respective sunt folosite in documentele medievale in aceleasi contexte precum "Ungro-Vlahia" pentru Țara Românească. Oricum, nu incetez sa ma minunez cat de idioti puteti fi...
  • #3 Vasilii Răspunde Citează selecţia
    Интересно на каком языке общался Штефан чел Маре и какую страну он защищал? Молдову или Румынию,Все соседи Молдовы оказывается были окупантами и хотели оторвать кусок что в конце и произошло<div>Румыния оторвала себе кусок, Украина себе кусок и хотят проглотить что осталось, может сейчас подавятся, этот кусок с острыми концами остался.</div>
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
434 locuitori

Constantineşti este un sat din cadrul comunei Goteşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Constantineşti a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.