Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 20997 Vizualizări

Alexandru Iliaş – un urmaș al Mușatinilor pe tronul Moldovei

Astăzi se împlinesc 387 de ani de la cea de-a doua înscăunare a lui Alexandru Iliaș în Moldova. Alexandru Iliaş a domnit în Moldova de două ori: 10 septembrie 1620 - octombrie 1621 şi 5 decembrie 1631 - aprilie 1633. Tatăl său, Ilie, este fiul lui Alexandru Lăpuşneanu. Alexandru Iliaș а ocupat și tronul Munteniei.

A cheltuit sume imense pentru a se menţine pe tronul țării. La învestirea sa în Moldova în 1620 a plătit 10 milioane de aspri. Alexandru Iliaș a fost însărcinat de către sultan cu aprovizionarea armatei otomane, însă nereuşind să se achite de obligaţii, este mazilit şi dus la Istanbul.

Pentru a fi acceptat într-o nouă domnie, în Moldova, boierii l-au obligat, la sfîrşitul anului 1631, să respecte o înţelegere cu ei, întărită cu „giurămînturi” ale ambelor părţi, făcute la Patriarhie, că-şi vor îndeplini obligaţiile. Alexandru Iliaş a acordat mai multe drepturi grecilor care au acaparat puterea politică în defavoarea boierilor pămînteni. Datorită acestor măsuri a fost supranumit „Grecul”.

Împreună cu adunarea stărilor din Moldova, Alexandru Iliaș a hotărît, în 1632, să impună mănăstirile la impozit pentru a strînge tributul pentru Poartă, lucru care a nemulțumit profund clerul.

Nerespectarea angajamentelor a condus la o altă mişcare a boierilor moldoveni, conduşi de vistiernicul Lupu, în aprilie 1633, deoarece ţara, scrie Miron Costin, „hierbându în greutăţi şi în netocmele, pre lesne s-au pornit şi nu numai curtea, ce şi ţărănimea”.

Alexandru Iliaș este nevoit să părăsească şi de această dată tronul, care este ocupat în 1634 de Vasile Lupu, conducătorul nemulţumiţilor.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (2)
  • #1 wq123
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!
  • #1 shenyuhang
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Jora de Mijloc

Statut:
Sat
Prima atestare:
1798
Populația:
1378 locuitori

Jora de Mijloc este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lopatna, Jora de Sus, Jora de Mijloc și Jora de Jos. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1378 de oameni. Satul Jora de Mijloc a fost întemeiat în anul 1798.

Citeşte mai departe