Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 23897 Vizualizări

Alexandru Iliaş – un urmaș al Mușatinilor pe tronul Moldovei

Astăzi se împlinesc 387 de ani de la cea de-a doua înscăunare a lui Alexandru Iliaș în Moldova. Alexandru Iliaş a domnit în Moldova de două ori: 10 septembrie 1620 - octombrie 1621 şi 5 decembrie 1631 - aprilie 1633. Tatăl său, Ilie, este fiul lui Alexandru Lăpuşneanu. Alexandru Iliaș а ocupat și tronul Munteniei.

A cheltuit sume imense pentru a se menţine pe tronul țării. La învestirea sa în Moldova în 1620 a plătit 10 milioane de aspri. Alexandru Iliaș a fost însărcinat de către sultan cu aprovizionarea armatei otomane, însă nereuşind să se achite de obligaţii, este mazilit şi dus la Istanbul.

Pentru a fi acceptat într-o nouă domnie, în Moldova, boierii l-au obligat, la sfîrşitul anului 1631, să respecte o înţelegere cu ei, întărită cu „giurămînturi” ale ambelor părţi, făcute la Patriarhie, că-şi vor îndeplini obligaţiile. Alexandru Iliaş a acordat mai multe drepturi grecilor care au acaparat puterea politică în defavoarea boierilor pămînteni. Datorită acestor măsuri a fost supranumit „Grecul”.

Împreună cu adunarea stărilor din Moldova, Alexandru Iliaș a hotărît, în 1632, să impună mănăstirile la impozit pentru a strînge tributul pentru Poartă, lucru care a nemulțumit profund clerul.

Nerespectarea angajamentelor a condus la o altă mişcare a boierilor moldoveni, conduşi de vistiernicul Lupu, în aprilie 1633, deoarece ţara, scrie Miron Costin, „hierbându în greutăţi şi în netocmele, pre lesne s-au pornit şi nu numai curtea, ce şi ţărănimea”.

Alexandru Iliaș este nevoit să părăsească şi de această dată tronul, care este ocupat în 1634 de Vasile Lupu, conducătorul nemulţumiţilor.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (2)
  • #1 wq123
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!
  • #1 shenyuhang
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Viişoara

Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
1421 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.

Citeşte mai departe