Mergi spre compartimentul: Istoria
15 ianuarie 2015, 17:13 Istoria views 15535
Este lansată cartea care desființează mitul morții lui Mihai Eminescu
Foto: stirileprotv.ro
15 ianuarie 2015, 17:13 Istoria views 15535

Este lansată cartea care desființează mitul morții lui Mihai Eminescu

Volumul "Maladiile lui Eminescu si maladiile imaginare ale eminescologilor", editat de Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, care prezinta o abordare noua a maladiilor si mortii lui Mihai Eminescu, va fi lansat joi.

Lansarea volumului va avea loc cu ocazia Zilei Culturii Nationale, in sala Theodor Pallady a Academiei Romane.

Volumul este o restituire morala a adevarului medical privind maladiile lui Eminescu si ultimii sai ani de viata, realizat intr-o perspectiva interdisciplinara si inedita in 10 articole complementare semnate de specialisti de prestigiu din medicina romaneasca actuala - Irinel Popescu, Ioan Aurel Pop, Cecilia Carja, Ioana Bonda, Victor A. Voicu, Octavian Buda, Dan Prelipceanu, Calin Giurcaneanu, Bogdan O. Popescu, Eduard Apetrei, Codrut Sarafoleanu, Vladimir Belis - precedate de un "Argument", de Eugen Simion, informeaza un comunicat remis Mediafax.

Din perspectiva diferitelor specialitati medicale, este desfiintat mitul privind moartea poetului in urma unei lovituri, precum si diagnosticul de sifilis care i-a fost atribuit lui Eminescu, din cauza caruia si-a petrecut ultimii ani de viata in institutia doctorului Sutu, se mai arata in comunicatul citat.

Astfel, articolul academicianului Victor A. Voicu ("A contribuit intoxicatia iatrogena cu mercur la patografia lui Eminescu?") arata ca, pe fondul unei afectiuni de tip bipolar care nu a fost corect diagnosticata, Mihai Eminescu a primit diagnosticul eronat de sifilis, generand un tratament, standard la vremea respectiva, cu mercur. Din pacate, administrarea de lunga durata si in mod repetat a generat agravarea starii de sanatate a lui Eminescu si a contribuit la sfarsitul lui prematur.

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie:

Mihai Eminescu , carte , mit , moarte , poet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
259 locuitori

Andreevca este un sat din cadrul comunei Chiperceni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 259 de oameni. Satul Andreevca a fost menționat documentar în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.