Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 48938 Vizualizări

Armaşul în Moldova – 530 de ani de istorie


Foto: posta.md

Acum 530 de ani, în 1489, pentru prima dată se menţiona documentar în Moldova dregătoria de armaş. În evul mediu armaşul era dregătorul, care avea ca atribuţie aplicarea pedepselor hotărîte de domnie - aplicarea pedepselor corporale şi sentințelor capitale, dar şi paza închisorilor. Subalternii lui se chemau armăşei. Funcţia de armaş este atestată documentar în Moldova din 1489.

Marele armaş trebuia să prindă, să întemniţeze şi să îi cerceteze pe vinovaţii de crime: boieri trădători, ţărani răzvrătiţi, ucigaşi, tîlhari, hoţi. Pe aceştia din urmă avea dreptul să-i supună la torturi. Pedeapsa cu moartea sau cu mutilarea era executată de călău, dar la porunca domnului trebuia să o execute armașul însuşi.

Armașul avea în subordine armășei. Aceștia erau folosiţi pentru recuperarea datoriilor. Veniturile armaşilor proveneau din taxe recuperate, din pedepse aplicate, din confiscarea lucrurilor furate de tîlhari etc. Armaşii mai aveau şi anumite atribuţii militare.

Cuvinte cheie:

dregatorii , istoria , Moldova

Comentarii

 (5)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pîrjolteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1786 locuitori

Pîrjolteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pîrjolteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1786 de oameni. Satul Pîrjolteni a fost menționat documentar în anul 1429.

Citeşte mai departe