Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 41152 Vizualizări

Ştefan Lăcustă - primul domnitor al Moldovei după instaurarea dominaţiei turceşti

Astăzi se împlinesc 482 de ani de la urcarea lui Ștefan Lăcustă pe tronul Moldovei. 

Ştefan Lăcustă a domnit în Moldova în perioada 1538-1540. A primit porecla de Lăcustă chiar de la contemporanii săi şi ea se datorează unei pustiitoare invazii de lăcuste care a lovit Moldova. Ştefan Lăcustă este nepotul lui ştefan cel Mare, căsătorit cu Margaretta Dragffy, fiica Voievodului Transilvaniei. Este primul domnitor moldovean numit de turci, fără consultarea Sfatului domnesc. Stefan Lăcustă este primul domnitor după instaurarea dominaţiei turceşti asupra Moldovei.

Tot atunci, în 1538, otomanii au ocupat Tighina, transformînd-o în raia şi rebotezînd-o Bender. Turcii au pus stăpînire şi pe Basarabia (=Bugeac), aşezînd aici pe tătari. Unii boieri mai cutezători au acționat şi într-o noapte steagurile boiereşti în frunte cu boierul Cozma au trecut Tighina prin foc şi sabie, măcelărind garnizoana otomană. Domnitorul încercase să se aproprie de boierii care-l trădaseră pe Rareş dar încercarea lui fusese zadarnică deoarece nu era iubit pentru că nu se opusese ciuntirii hotarelor Moldovei.

Cronicile spun că domnitorul devenise un om aspru, decapitând boieri la ospețe. Unii dregători au luat calea pribegiei în Transilvania. Atitudinea slugarnică faţă de Poartă, purtarea duşmănoasă faţă de boieri au atras ura lor.

Boierii s-au răsculat şi l-au ucis pe Lăcustă în foişorul palatului său din Suceava, în timp ce dormea în noaptea de 20-21 decembrie 1540.

Cuvinte cheie:

domnitori , Moldova , istoria

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Feteasca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
157 locuitori

Feteasca este un sat din cadrul comunei Leuşeni, raionul Hînceşti. Localitatea Feteasca se află la distanța de 51 km de orașul Hîncești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 157 de oameni. Satul Feteasca a fost înființat în anul 1900.

Citeşte mai departe