18 mai 2015, 14:36 Biblioteca views 5326
Datele Bibliotecii Naționale vor fi găzduite într-un sistem on-line
Foto: mc.gov.md
18 mai 2015, 14:36 Biblioteca views 5326

Datele Bibliotecii Naționale vor fi găzduite într-un sistem on-line

Ministerul Culturii al Republicii Modlova și Asociația Obștească Reprezentanța din Republica Moldova a Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaționale "IREX" (AO IREX Moldova) au semnat astăzi, 15 mai 2015 Memorandumul de înțelegere în domeniul monitorizării impactului și gestiunii datelor statistice în bibliotecile publice. Memorandumul a fost semnat de ministrul Culturii Monica Babuc și directorul IREX Moldova, Evan Tracz.

Scopul Memorandumului este oferirea oportunității bibliotecarilor de a dezvolta abilitățile necesare colectării datelor și raportării, și utilizarea acestei informații în calitate de instrument de management și advocacy.

Conform documentului, la Biblioteca Națională va fi creat un centru de excelență pentru dezvoltarea obiectivelor privind antrenarea personalului cu abilități de colectare și prezentare a datelor online și generare a rapoartelor, precum și prezentarea datelor/statisticilor necesare Bibliotecii Naționale printr-un sistem online.

Datele colectate vor fi folosite în scopuri de advocacy la nivel local, național și internațional.

Dezvoltarea bibliotecilor publice și a bibliotecarilor în domeniul colectării de date, raportării și advocacy la Biblioteca Națională va fi susținută prin:

– colaborarea în procesul de creare a cursurilor de formare și oportunităților pentru bibliotecarii din Moldova în domeniul colectării datelor, raportării și advocacy;

– planificarea și implementarea proiectelor comune legate de colectarea datelor, raportare și advocacy;

– asigurarea implementării unui plan strategic și a activităților planificate;

– promovarea importanței colectării datelor online;

– identificarea domeniilor de cooperare, care vor contribui în continuare la atingerea obiectivului comun ce ține de crearea oportunităților de dezvoltare profesională pentru bibliotecari și bibliotecile publice în domeniul colectării datelor, raportării și advocacy.

Centru de excelență va facilita inițiative cu alte biblioteci, grupuri de bibliotecari, instituții de învățămînt, ONG-uri sau proiecte internaționale legate de colectarea datelor online, advocacy, servicii informaționale, acces la resurse de internet, proprietăți intelectuale, și/sau dezvoltarea bibliotecilor publice.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

biblioteca , Monica Babuc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
282 locuitori

Strîmbeni este un sat din cadrul comunei Oneşti, raionul. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Strîmbeni a fost menționat documentar în anul 1482.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.