19 martie 2024, 10:49 views 23305
Materiale din compartiment: Galeria video |

Mașcăuți, raionul Criuleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4103 locuitori

Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni, dintre care 48.69% - fiind bărbaţi și 51.31% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei arată în felul următor: 99.34% - moldoveni, 0.17% - ucraineni, 0.24% - ruşi, 0.05% - bulgari, 0.02% - evrei, 0.17% - alte etnii.

În comuna Mașcăuți au fost înregistrate 1 218 gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.4 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Prima atestare documentară a satului Mașcăuți datează din anul 1436. Săpăturile arheologice realizate de Smirnov G., Fiodorov G., Melicova A., Postica G. în anii 1947, 1950, şi 1961 au descoperit la o depărtare de circa 3 кm de satul contemporan sub denumirea locală „Poiana ciucului" o vatră veche a satului, cronologic aparţinînd sec. IV-III î.Hr. şi II-I î.Hr. Aşezarea de la Măşcăuţi a fost populată inițial de geţi, iar mai apoi de slavi.

Legenda spune că demult, pe cînd năvăleau tătarii şi turcii în ţară, era prin aceste locuri un voinic pe care îl chema Uţă Maşcu. Odată asupra aşezării de sub stîncă - iar satul s-a format din foştii oameni scăpaţi de turci din cetatea Orheiului Vechi, năvăliseră duşmanii. Viteazul Uţă, care stătea de strajă la hotare, s-a bătut cu ei, pînă şi-a pierdut toţi prietenii de arme, căci prea numeros era duşmanul. Atunci voinicul nostru a pus la cale un şiretlic. El s-a îndreptat în goana calului spre Chiclău, care pe atunci era o stîncă şi mai înaltă şi mai prăpăstioasă, cu peretele dinspre Răut abrupt şi drept în jos. Cum venea în goana mare, a sărit drept în prăpastie. Luînd urma lui, unul după altul toţi duşamnii, și-au găsit sfîrşitul în pragurile pietroase ale Răutului. Cu preţul vieţii a scăpat satul de pieire Uţă Maşcu, care de atunci şi se numeşte Măşcăuţi.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
5519 locuitori

Abaclia este un sat și comună din raionul Basarabeasca. Abaclia este unicul sat din comuna cu același nume, situat la distanța de 5 km de orașul Basarabeasca și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 5519 oameni. Satul Abaclia a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.