Filtru pe categorii

Hogineşti, raionul Călăraşi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1830 locuitori

Hoginești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hoginești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hoginești se află la distanţa de 36 km de orașul Călăraşi și la 75 km de Chișinău. Localitatea este menționată documentar în anul 1607.

Prognoza meteo Duminică, 12 iulie, 2020
Perioadă Prognoză Temperatura Precipitaţii
21:00–0:00 18°C 0 mm
Vînt: NV Vînt moderat, 6.3 m/s
Citește noutățile

Cuprins

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1830 de oameni, dintre care 48.79% - bărbaţi și 51.21% - femei. Structura etnică a populaţiei era următoarea: 99.13% - moldoveni, 0.60% - ucraineni, 0.27% - ruşi.

În comuna Hirova au fost înregistrate 726 gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.5 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Hoginești este menționată documentar în anul 1607 cu denumirea Vovinești.

Din cele mai vechi timpuri satul Hogineşti a fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din ţară. Dinastia de ceramişti locali numără nu mai puţin de 10 generaţii de meşteri, care are şi un nume semnificativ ‒ Goncear.

Satul Hoginești este vestit prin tradiția ceramicii populare care se păstrează în localitate și meșterii olari care confecționează vase inedite. Ceramica aceasta este una de autor, inspirată din cultura care a existat pe teritoriul Moldovei cu 5 mii de ani în urmă.

Anual la Hoginești are loc Tîrgul olarilor care adună sute de vizitatori. Ei sînt impresionați de varietatea formelor, originalitatea vaselor și obiectelor expuse, de măiestria meșterilor. Doritorii au posibilitatea să procure piesele expuse.

Satul Hoginești este unul dintre puținele centre ale ceramicii din Republica Moldova care s-a specializat în arderea ceramicii roşii sau negre pe lîngă s. Cinişeuţi (r-nul Rezina), s. Iurceni (r-nul Nisporeni), s.Ţîgăneşti (r-nul Străşeni), s. Nicolaevca (r-nul Ungheni), unde sînt perpetuate tradițiile olăritului, care este o parte importantă a patrimoniului nostru cultural. Dezvoltarea turismului rural în asemenea zone ar putea favoriza substanțial dezvoltarea durabilă a localităților rurale.

Mîndria localnicilor este Muzeul satului unde se regăsesc unelte de muncă, haine şi obiecte de meşteşugărit . Sătenii şi-au eliberat podurile de lucruri vechi, pe care le-au donat muzeului din localitate. Mîndria muzeului sînt două ciocane şi un topor, găsite pe cîmpurile din localitate. Sătenii spun că au donat lucruri care au aparţinut încă buneilor lor, iar acum sunt mîndri că le văd expuse în muzeul satului. De-a lungul celor 12 ani de existenţă, muzeul din Hogineşti a fost vizitat de sute de persoane, de la demnitari de stat, pînă la oaspeţi importanţi din afara ţării.

În muzeul din Hogineşti sînt expuse peste 3000 de exponate.

Comentarii

 (0)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Livezi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
20 locuitori

Livezi este un sat din cadrul comunei Cremenciug, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 177 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 20 de oameni. Satul Livezi a fost întemeiat în anul 1912.

Citeşte mai departe