Filtru pe categorii

Cotiujeni, raionul Briceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3505 locuitori

Cotiujeni este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul are o suprafaţă de aproximativ 3.28 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 12.29 km. Comuna Cotiujeni are o suprafaţă totală de 50.26 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 38.04 km. Cotiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul se află la o distanţă de 12 km de oraşul Briceni.

Prognoza meteo Marți, 19 februarie, 2019
Perioadă Prognoză Temperatura Precipitaţii
1:00–6:00 4°C 0 mm
Vînt: S Adiere ușoară, 1.8 m/s
6:00–12:00 1°C 0 mm
Vînt: SE Adiere ușoară, 2.6 m/s
12:00–18:00 8°C 0 mm
Vînt: SSE Vînt slab, 4.7 m/s
18:00–0:00 6°C 0 mm
Vînt: SSE Adiere ușoară, 3.1 m/s
Citește noutățile

Cuprins

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3505 de oameni, dintre care 47.67% - bărbaţi și 52.33% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 97.80% - moldoveni, 1.23% - ucraineni, 0.80% - ruşi, 0.17% - alte etnii. În satul Cotiujeni au fost înregistrate 1426 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.5 persoane.

[în sus]Istoria localității

Prima atestare documentară a satului Cotiujeni datează din aprilie 1603, cînd aşezarea, cu loc de moară, este întărită lui Nichifor mare vătav de Vaslui. Legenda spune că temelia lui a fost pusă de nişte cete de arcaşi şi răzeşi, care, pentru slujbă credincioasă, au primit această moşie ca să-şi întemeieze gospodării. Printre primii locuitori a fost un răzeş pe nume Gaşcu, care se ocupa cu confecţionarea cotiugelor de plug. De aici, probabil, se trage şi denumirea satului - Cotiujeni.

Aceste  locuri au fost populate din vechime. O vatră a unei vechi aşezări se află  la vest de actulul amplasament al Cotiujenilor,  pe malul drept al unui pîrîiaş care se varsă în r. Vilia. Arheologii au depistat aici cioburi de vase de lut, oase de animale, unelte de piatră ş. a. obiecte. Aşezarea ţine, după părerea savanţilor, de cultura Noua a epocii tîrzii a bronzului (sec. XIII î. Hr.).Însă vatra aceasta a fost părăsită, probabil din cauza incursiunilor nomazilor. Abia în secolul II pe aceste locuri s-a format o nouă aşezare umană. Locuitorii ei lucrau ogoarele, creşteau vite, se îndeletniceau cu meşteşugurile. Aşezarea a fost distrusă în urma invaziei hunilor, în anul 376, dovadă sînt cîteva movile mari, care nu sînt altceva decît mormintele războinicilor.

[în sus]Resurse naturale

Satul Cotiujeni este aşezat într-o regiune naturală pitorească: o baltă bogată în apă ce vine din rîul Vilia, pădurea seculară la o distanţă de numai 3 km, cîmpuri bogate cu cereale, zarzavaturi, livezi cu fructe, păşuni. Relieful satului reprezintă un şes cu stînci din piatră, care înconjoară localitatea din partea de nord-est şi sud-est.

În sat sunt 4 fîntîni arteziene şi 450 fîntîni particulare, un izvor.

Fondul funciar reprezintă 2556 ha de teren arabil şi 219 ha de livezi.

[în sus]Economia locală

În satul Cotiujeni lungimea drumurilor locale este de 27 km (cu acoperire rigidă - 17 km). Ramura principală a economiei este agricultura. Întreprinderile agricole din sat cît şi gospodăriile ţărăneşti cultivă grîu, porumb, răsărită, soie, orz, mălai, legume şi fructe. Populaţia satului creşte vite mari-cornute, ovine,porcine şi păsări.

Satul este aprovizionat cu gaz natural şi telefonizat. În sat funcţionează o moară, oloiniţa, brutăria, 8 magazine.

[în sus]Sfera socială

In sat activează grădiniţa de copii, şcoala medie, casa de cultură, 2 biblioteci,  centrul medicilor de familie, oficiul poştal, stadion.

[în sus]Monumente istorice

În 1784 este ridicată din lemn Biserica Sf. Ierarh Nicolae. La 9 septembrie 1898 a fost terminată construcţia bisericii din piatră. Biserica este un monument istoric al satului.

Comentarii

 (0)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sociteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
1450 locuitori

Sociteni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Sociteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Ialoveni și la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1450 de oameni. Satul Sociteni a fost menționat documentar în anul 1639.

Citeşte mai departe